Jana Havligerová: Vládnutí? Nejdřív koncem ledna

Petr Nečas, Karolína Peake

Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Překvapení se nekoná. Ujištění liberálních demokratů, že nehodlají opustit koalici s ODS a TOP 09, je zcela logickým výsledkem zcela nelogické předvánoční aféry. Skandálu, v němž si iracionálně počínal premiér stejně jako jeho místopředsedkyně. Ostatně už v průběhu vánočních svátků Karolína Peake i další špičky LIDEM mírnily prohlášení o odchodu z vlády. Bylo jasné, že hledat se bude jen zdůvodnění, při němž by si všichni zúčastnění zachovali nějaké zbytky tváře.

Akutní vládní krize je tedy prozatím zažehnána, latentní ale pokračuje. Znovu může naplno propuknout prakticky kdykoli. Ožehavých témat má před sebou kabinet pořád dost a dost. Premiér ani ministři nejsou pevní v kramflecích, nohy jim může podtrhnout klidně i výsledek prezidentské volby.

Podmínkou dalšího společného vládnutí je nová koaliční smlouva, shodli se mírotvůrci. Vzniknout by měla do konce ledna. Liberální demokraté mají relativně lehce splnitelné požadavky. Daně, jak požadují, už docela jistě stoupat nebudou, na zákon o financování politických stran či balíček opatření, která by brzdila byrokracii, jim partneři časem také jistě kývnou.

Kameny úrazu se však mohou stát zákon o státní službě a zákon o státním zastupitelství. Na první normu panují v koalici velmi rozdílné názory a jejímu přijetí zejména ODS úspěšným manévrováním už roky brání. Dohodnout se, zda enormně zvýšit moc státních zástupců, také nebude snadné. Poměrně prosté je přijmout slovní závazek v programovém prohlášení, mnohem obtížnější je ovšem najít schůdnou cestu k jeho uskutečnění.

Nijak jednoduché nebude ani hledání důstojného vládního místa pro Karolínu Peake, ani hledání shody na nové figuře, která by se postavila do čela osiřelého ministerstva obrany. V zákulisí se šeptá, že Peake už dostala „odpovídající nabídku“. To je možné. Fakt ale také je, že vláda ani šéfové stran trojkoalice nemají kam spěchat. Rozum velí, aby s dohadováním vyčkali minimálně na výsledek prvního kola prezidentské volby. A možná i druhého. To v případě, že by do něj postoupil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Hypoteticky – pokud by se předseda TOP 09 stal novou hlavou státu, a uvolnilo by se tak křeslo šéfa diplomacie – silové poměry v kabinetu se rázem obrátí na hlavu a jejich novou podobu bude třeba vyvažovat na lékárenských vahách.

Všechno tak směřuje k tomu, že vládnout se začne nejdříve po prezidentské volbě. Nový prezident na Hrad zasedne v březnu. Přes všechna ujišťování kandidátů, jak budou nestranní, se o hlavních favoritech nedá říct, že by si nechali ujít příležitost obout se do politické scény. Každý z nich ji chce nějak zušlechtit a vláda se na to bude muset pečlivě připravit.