Jana Havligerová: Vzhůru do voleb. Rychle a s kocovinou

ČSSD je favoritem předčasných voleb.

ČSSD je favoritem předčasných voleb. Zdroj: ctk

Král je mrtev, ať žije král. Tak s touto tradiční frází, která kdysi provázela volbu nového panovníka, by ještě měli počkat i zavilí kritici nynější politické garnitury. Poslanecká sněmovna sice skončila, ale žádnou velkou katarzi to nepřinese. Naopak. Následovat bude boj na život a na smrt. Rozhodovat budou naleštěné bicepsy a rány pěstí, nezřídka podpásové, prostě nic ušlechtilého.

Volební kampaň bude krátká, rychlá, tvrdá a založená na podprahových argumentech. Její výsledek je už dnes víceméně předvídatelný – vyhraje levice. Všechny důsledky předčasných voleb se však dohlédnout nedají. V nové sněmovně může zasednout taková směska frakcí, že se politika stane ještě méně předvídatelnou než dosud. Před třemi lety voliči své hlasy rozdali mnoha různým uskupením, i ty nejsilnější strany získaly jen něco přes dvacet procent. A celá pětina všech hlasů voličů tehdy přišla vniveč. Ale proč se strašit dopředu. Snad si koncem října, kdy mají být volby, ještě všichni budou pamatovat, jak to ti čistí političtí nováčci umějí vzít do rukou.

Někteří politici označují rozpuštění Poslanecké sněmovny za omyl, šéfka dolní komory parlamentu Miroslava Němcová dokonce za historickou chybu. Tak si připomeňme, co k tomuto kroku vedlo. Vleklá krize vyvolaná rozpadem vládnoucí většiny, neschopnost protivných stran se na čemkoli dohodnout. To vše doprovázeno dosud nevídanou porcí úplatkářských skandálů na pravici i na levici. Ano, mohlo to všechno klidně skončit až za rok, v žádném případě to však nemohlo skončit dobře. Bohužel, z téhle kocoviny se hned tak neprobereme. A dodejme, že právě s touto kocovinou mnozí půjdou volit.

Předčasné volby, dá-li prezident, se budou konat zhruba za dva měsíce. Dobrá zpráva je to především pro ekonomiku. I když politika ji už neovlivňuje tak jako dřív, politická nečinnost hospodářství také neprospívá. Zvlášť v období, kdy ekonomika potřebuje jasná rozhodnutí, kdy je potřeba razantněji reagovat na recesi a připravit odpovídající rozpočet. Aby to bylo úplně srozumitelné – odpovědný rozpočet. Ekonomiku parlament neřídí, fiskální politiku ale stanovuje. Rozpočtové provizorium by zemi neprospělo a jeho riziko brzký termín voleb eliminuje. Politické rozhovory na nejvyšší úrovni, jejichž středobodem má být právě termín voleb, začnou snad v pátek. Prezident sice avizoval, že nehodlá otálet ani s faktickým rozpuštěním sněmovny, ani s vyhlášením termínu parlamentních voleb, ale zatím je to jenom deklarace. Z ní se bleskem může opět stát složitá šachová partie. Donekonečna natahované diskuze kalkulující s tím, co by komu více nahrálo, by ale nakonec neprospěly nikomu. Politická nejistota lidi nejen otravuje, ale také je vede k opatrnosti. Domácnosti, které nemají chuť utrácet, podstatně a negativně ovlivňují ekonomiku. Snad to politici vědí.