Jana Havligerová: Zahřívací kolo je za námi, závod bude drama

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Poslanci ODS, kteří vypověděli poslušnost stranickému předsedovi, trvají na svém: Nechceme, aby se zvyšovala daň z přidané hodnoty. Je to naše priorita. Tak vzkázali Petru Nečasovi, čímž jej znovu varovali, že problém nemá jen jako šéf partaje, ale také jako premiér. Nečasova teze, že vláda není čtyřkoalicí ODS, TOP 09, LIDEM a šesti poslanců, je sice teoreticky správná, ale v praxi Poslanecké sněmovny málo platná.

Jednání s odpůrci zvyšování DPH, do nějž podle výše uvedené věty předseda vlády vyslal „jen“ šéfa poslaneckého klubu ODS, není možné označit za víc než za zahřívací kolo. Z těch následujících může být pěkná mela. Vzbouřenci, jak včera prohlásili, považují rovněž za nezodpovědné, aby pravicový kabinet schvaloval kroky, na které nemá peníze. Například důchodovou reformu a církevní restituce. Jinak řečeno, dominové kostky ještě stojí, stačí ale cvrnknout, a položí se libovolně dlouhý řetězec. Vést může k rozpočtovému provizoriu stejně jako k pádu vlády.

Upozorňovat, že šestice poslanců ODS porušila koaliční dohodu, je rovněž málo platné. Kulisy, v nichž se tenhle kus hraje, se prostě změnily. Vláda stěží disponuje 101 hlasem, prosazovat při tomto stavu zákony silou už prostě nejde. V takové situaci mnoho neplatí ani to, že se třeba většina poslaneckého klubu dohodne na závazném hlasování. Taková je realita, s níž je nutno počítat.

Jistě, premiér i ministr financí do určité chvíle také musí trvat na svém. Takže se dá do jisté míry pochopit, když prohlašují, že změny v plánu státních financí na příští rok mohou být jen kosmetické. V řádu miliard, nikoli desítek miliard korun. Což znamená, že bez zvýšení DPH se konsolidační balíček neobejde. Tedy dalo by se to pochopit, kdyby určitá ekonomická data už minimálně před měsícem nenabízela možnost od tohoto kroku couvnout.

Česko spadlo do nejhlubší recese ze všech zemí Evropské unie mimo eurozónu. Druhá čtvrtina roku přitom byla horší než první. Do recese hospodářství zcela zjevně stahují nižší osobní útraty, jimž vyšší DPH stěží pomůže. Nabízí se tedy otázka, zda nynější tvrdý postoj dvou nejdůležitějších mužů vlády nemá spíše zakrýt fakt, že oba prostě propásli příležitost ustoupit od vyšší DPH se ctí.

Konsolidační balíček se v nezměněné podobě vrací do dolní parlamentní komory. Podle šéfa poslanců ODS jej klub, a to celý, ve sněmovně v prvním kole projednávání podpoří a také schválí zkrácení lhůty pro projednání předlohy ve výborech na třicet dnů. Pokud se podobně zachovají i další koaliční zákonodárci a poslanecká libera, bude čas na další vyjednávání. Patovou situaci to ale nikterak nezmění. Do nejbližší sněmovní schůze ještě zbývají čtyři dny.