Jana Havligerová: Zhrzená Peake a bojechtivý Okamura

Petr Nečas, Karolína Peake

Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake si pohrává s myšlenkou, že shodí Nečasovu vládu. Kvůli tomu, že premiér odmítá na uvolněný post ministra dopravy jmenovat jejího oblíbence Roberta Vacka. Vicepremiérka přitom tvrdí, že nejde o Vacka, ale, jak také jinak, že – o princip. Tak když jsme u principů.

LIDEM do Poslanecké sněmovny nikdo nevolil a princip, který členy téhle pidipartaje vynesl do vlády, také není úplně příkladný.

Tomio Okamura, který s největší pravděpodobností nebude příštím prezidentem, už si chystá předpolí pro prohru. Zatímco před časem se ještě chlubil, jak rychle získal potřebný počet hlasů pod petici, teď tvrdí, že sběr podpisů je nelegitimní a diskriminoval kandidáty, kteří na něj neměli potřebné finance. Což je podle něj protiústavní, takže celou záležitost bude řešit právní cestou. Jo, v Okamurově obchodu Japa se také nic nedává zadarmo.

Na sobotní protivládní demonstraci odborů a občanských iniciativ z platformy Stop vládě se podle odhadu policie sešlo pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí zhruba deset tisíc lidí. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil odhadl počet účastníků na dvojnásobek.

Na utkání daviscupového týmu Česka se Španělskem o salátovou mísu přišlo přes čtrnáct tisíc lidí, do O2 areny se jich při nejlepší vůli víc nevešlo. Odboráři prostě netáhnou.

Populista Okamura aspiruje na titul politického skokana roku