Jana Havligerováí: Úvahy státnické

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Dříve či později se odehraje nějaký teroristický útok i v Česku. Zřejmě v Praze. Studentům Podkrušnohorského gymnázia v Bílině to sdělil prezident republiky. Tedy, i když by si tipnul, že ještě předtím to bude v Londýně nebo Berlíně. Ale stejně, jak to tak vypadá, a plyne z besedy se žáky, Miloši Zemanovi mnohem více leží v žaludku, že nemůže odvolat předsedu vlády.

Především kvůli Sobotkovým postojům k migraci. Hlava státu fakt lituje, že takovou kompetenci nemá. Také odvolat prezidenta je podle ústavy prakticky nemožné. I to leckomu přijde líto.

Ministr financí Andrej Babiš přišel do sněmovny – v závěrečné řeči obhajoval státní rozpočet na příští rok – se zásadním zjištěním: „Myslím si, že už je trošku líp,“ oznámil členům dolní komory parlamentu. Ve volební kampani, pokud nás paměť neklame, ovšem ANO slibovalo, že prostě bude líp. Tak proč už celé dva roky pořád jenom troškaří?

Šéf rezortu obrany Martin Stropnický se v rozhovoru pro Aktuálně.cz svěřil, že bere předsedání pražské organizaci ANO jako krizový management. Myslí si, že Praha je v nějakém maléru, protože se jí na magistrátu rozpadla koalice.
Takže je nutné pomoci a bere to jako povinnost vůči hnutí. Jen jestli si před převzetím té úkorné mise dobře rozmyslel, zda dokáže usměrnit vlastního syna Matěje. Ten má na rozpadu metropolitní vlády ANO, ČSSD a Trojkoalice lví podíl.

Čtěte zápisníky dalších redaktorů E15: