Jana Steckerová: ECB vyzve k trpělivosti. Na utahování měnové politiky není třeba spěchat

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová Zdroj: Reuters

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová
2
Fotogalerie

K jednacímu stolu dnes opět zasedne Evropská centrální banka. Její prezidentka Christine Lagardeová již přede dvěma týdny vzbudila zvědavost finančních trhů, když prohlásila, že červencové zasedání bude důležité. Dále dodala, že současný pandemický program může přejít v březnu 2022 na „nový formát“. 

Dnešní zasedání je zároveň prvním po zveřejnění výsledků revize strategie ECB. Její součástí je i nový inflační cíl, který již nebude mířit těsně pod dvě procenta, ale přímo na ně.

Z vyjádření, která zatím padla, se zdá, že ECB bude ochotna tolerovat vyšší inflaci spíše než nižší. Samo zvýšení inflačního cíle by pak mohlo společně s vyjádřeními Lagardeové indikovat další uvolnění měnové politiky. To ale ve světle očekávaného silného růstu ve druhé polovině roku a předpokladu, že ani další vlna koronaviru nepovede k uzavření ekonomik, nepředpokládám. Sama Lagardeová je, pokud jde o oživení, optimistická pouze mírně a mutaci delta stále považuje za podstatnou hrozbu.

Nejpravděpodobnější je tedy scénář, že se ECB na dnešním zasedání bude snažit trhy přesvědčit, že s vysíláním signálů utahování měnové politiky není třeba spěchat a že nemusí přijít ani na zářijovém či na říjnovém zasedání. Ukončení pandemického programu tak stále předpokládám v březnu či mírně později, přičemž bude vyhlazováno zvýšením nákupů aktiv v rámci standardního programu nákupů aktiv. Z dlouhodobějšího hlediska se ale obávám, že vyšší inflační cíl bez využití dalších nástrojů povede k ještě vyšší bilanční sumě.

Autorka je ekonomka Komerční banky