Jaroslav Bukovský: Češi v zrcadle

Exkurze v rozestavěném tunelu Blanka

Exkurze v rozestavěném tunelu Blanka Zdroj: ctk

Byl to jeden z nejkřiklavějších případů tunelování v Česku. Jeho příběh započal před dlouhými 16 lety a jeho rozsah vyvedl z míry celou Evropu. Jako špičky ledovce jeho chapadla během času vyhřezla na povrch na klíčových místech pražské společnosti. Jeho jádro však zůstává hluboko pod povrchem skryto očím veřejnosti.

Mamutímu tunelu za desítky miliard je ale konec. Největší komplex Pražanů za poslední léta se podařilo vyléčit pražským radním. Odmítáme dál financovat tunelování, zaznělo poprvé z magistrátu. A Blanka osiřela.

Řekli o Češích: Jsou závistiví, zlí a často se hádají. Pijí, fetují a kradou drobné věci. Korumpují se a volí politiky, za které se pak stydí. Hanba vztahům mezi nimi a očistec jejich morálce! Hrdí mohou být jen na to, co sami neměli šanci ovlivnit – na minulost, na přírodu a pár dobrých sportovců. Který padouch tohle tvrdí? Češi. Podle průzkumu CVVM. Krom všeho jsou Češi také roztržití. A tak hovězí a vepřové sem tam zvolí nejen na jídelním lístku.

„Prasat je tady na tom území prostě moc. A pokud to nezačneme regulovat my, tak to začne regulovat příroda,“ uvědomuje si palčivý společenský problém i starosta Mníšku pod Brdy Digrin. Co nezvládli voliči a dýchánky v Lánech, mohou dohnat myslivci. 30. listopadu čeká Česko jedno z největších odprasení v historii země. Zelené milice pro začátek vyčistí území od pražské Zbraslavi až po Dobříš. Kdy přijdou ke slovu ostatní regiony? Sestěhují se lidé k Dobříši? Stane se 30. listopad novým státním svátkem?