Jaroslav Bukovský: O české (ne)kultuře

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Naivní čeští motoristé mohou konečně slavit. Nejvyšší soud totiž konstatoval, že přetáčení tachometrů v autech je trestným činem podvodu, o čemž se z nepochopitelných důvodů doposud zřejmě pochybovalo. Končí tak letité absurdní snahy populistických bojovníků za práva nebohých klientů českých autobazarů o speciální paragraf v trestním zákoně.

Ačkoli zákon nezná méně dokazatelný trestný čin, nebožák toužící po bouráku za pár korun po německém důchodci bude při podpisu úvěrové smlouvy klidnější. Stáčení je přece trestné, číslo na palubce je tedy svaté. Bazarníky čekají lepší zítřky.

Ministerstvo životního prostředí jako každý měsíc přišlo s novým názorem na kácení stromů v soukromých zahradách. Úřad prý má signály, že v celé řadě míst v Česku (rozuměj soukromých pozemků) došlo ke zbytečnému kácení stromů. Propříště tak bude majitel dřeviny s průměrem kmene přes 80 centimetrů pro pokácení krom sekery potřebovat i ministerské razítko. Vlastnické právo tak dostává znovu na frak, mýtus veřejného zájmu patologicky sílí a nyní lze jen sázet na to, co přijde úřadům při naplňování relativizovaného pojmu „moje“ zbytečné příště.

Česko má námět na poctivý béčkový horor. Hmyzolog Řezáč objevil v hlubinách Macochy neznámý druh pavouka, který nazval šestiočkou moravskou. Je navíc unikátní v tom, že samci tohoto druhu přežijí i milostný akt se samicí, a mohou tak po lidském vzoru žít polygamním životem. Do začátku letošních Varů už se slibného materiálu bohužel žádný z domácích tvůrců zřejmě chopit nestihne.