Jaroslav Bukovský: O neumělé hlouposti

zápisník, Jaroslav Bukovský

zápisník, Jaroslav Bukovský Zdroj: E15

Luddismu, hnutí doposud oprašovanému jen na odborářských pitkách, se dostalo podpory shora. Ve známost totiž vešlo, že současné ideové gros po generace myšlenkově spící organizace přebývá na půdě Mezinárodního měnového fondu.

Trio výzkumníků zpochybňuje ve své analýze přínos robotů jakožto budoucích mecenášů bohatství pro masy. Ty prý naopak rychle zchudnou ztrátou uplatnění. Než svět ovládne umělá inteligence, je prý vhodné se zařídit podle té lidské, totiž rychle zavést univerzální příjem pro všechny. Snad to jednou stroje nevyhodnotí jako hloupost.

Pražský bytový fond je prý nejstarší v Česku a je třeba jej omladit, přicházejí developeři s novou mantrou svého byznysu. Stavební úřady jsou prý skoupé na povolení pro nové stavby a město zároveň pomalu bourá domy staré. Inu, na zlatou realitní žílu superlevných hypoték se dá narazit přinejlepším jen párkrát za život. Přímo trestuhodně zvyšují průměrné stáří fondu všechny ty byty v historických částech Prahy, které jsou pro moderní bydlení přece evidentně irelevantní. Co více, idea omlazení fondu není cizí ani samotnému magistrátu. Dočkáme se „demoličného“?

Češi se ani nenadáli, a už jim končí období hojnosti. Výplatnice totiž už ve druhém čtvrtletí rostly s o poznání menší vervou než na začátku roku. V evropském srovnání stále směšné částky narážejí na limity produktivity práce. Česko tak snad o pověst evropské montovny přece jen nepřijde.