Jaroslav Bukovský: O pravdě a jablku

Prezident ECB Mario Draghi

Prezident ECB Mario Draghi Zdroj: ctk/AP

Podle šéfa ECB Draghiho čeká eurozónu po zbytek roku hospodářský růst. Supermario tak zůstává jedním z hrstky odvážlivců, kteří po letním nářezu krvavých makrodat sdílí tento názor. Nutno dodat, že mu ani nic jiného nezbývá. Podpůrná opatření z jeho dílny přece musí fungovat.

Novotou vonící peníze z tiskáren ECB ale zůstávají na ocet a banky s eury namísto půjček raději hrají na burzách. Draghi je prý připraven učinit ještě více. Dokud bude Evropa jeho monetární demagogii věřit, nic jí nehrozí. Až víra pomine, starý kontinent se konečně vrátí ke svému přirozenému stavu: do recese.

Kdo byl dlouho bez práce nebo měl dostatečně dlouhou dovolenou se špatně vybranými lidmi, nevyhnul se bolestivému řešení zapeklitého psychologického rébusu: jak, proboha, strávit den?

Tak to v České národní bance se závazkem držet slabou korunu (takřka) donekonečna a praktickou nemožností hýbat se sazbami v jakémkoli směru určitě nevypadá. Minimálně jedna agenda je jistá: seškrtání růstových prognóz zemí na západ od Česka. A monitoring, samozřejmě.

Applisté pozor, váš nový manifest sociální segregace s názvem 6 Plus se může v zadní kapse džínsů ohnout. Experti dodávají, že nošením na pozadí mohou být ohrožena třeba i vejce nebo Mozartovy koule. Otázkou zůstává, zda od majitelů chytrých jablek nejde o symbolický záměr. Poslední aktualizace operačního systému prý narušuje možnost volání.
Ústup hlavní funkce do pozadí mohl týmž směrem posunout celý telefon.