Julie Urbišová: Stát je Trump

Vozový park Donalda Trumpa má několik zajímavých kousků.

Vozový park Donalda Trumpa má několik zajímavých kousků. Zdroj: AUTO.CZ

Donald Trump
Dcera Donalda Trumpa Ivanka
Melania Trump
Fotografie z bytu Donalda Trumpa.
Donald Trump a jeho rodina (zleva): Barron, Melania, Donald, Tiffany, Eric, Donald jr., Ivanka
6
Fotogalerie

Majetek a peníze patří k nově zvolenému prezidentovi stejně jako židle ke stolu. Donald Trump bude nejbohatším americkým prezidentem v historii. Přestože krátce po svém volebním vítězství prohlásil, že firmy předá do rukou svých dětí, myšlenky na střet zájmů nelze zcela zapudit.

„Bude to čtyřletá etická výzva,“ označil pro deník The New York Times novou etapu Trumpova života právník Richard W. Painter, který pracoval pro Bílý dům za prezidentování George W. Bushe.

Pro realitního magnáta je podle skeptiků prakticky nemožné se náhle ocitnout ve zcela čisté, oddělené pozici. Nejen proto, že jako otec svých dětí na ně má značný vliv, a tak se tato rodinná „škatulata, hejbejte se“ jeví spíš jako nezbytná nutnost vyhovět protokolu a právníkům.

Zmiňovaný The New York Times v přehledné grafice nabízí hned několik příkladů možného střetu zájmů zahrnující celou Trumpovu rodinu. Jeden za všechny: Trump a jeho děti vlastní organizaci, která dluží miliony Deutsche Bank. Ta nyní vyjednává s americkou vládou o prominutí pokuty související s obchodováním s hypotékami před krizí v roce 2008. Nového ministra spravedlnosti, který o závazcích DB bude rozhodovat, vybírá právě Trump se svým týmem, v němž také působí jeho děti. Tak jaképak copak? Řídit stát jako firmu (či stát a firmu) umějí nejen v Česku.

Autorka je novinářka žijící v USA