Komentář Bohumila Pečinky: Z+B. Láska z rozumu

Zeman a Babiš

Zeman a Babiš Zdroj: čtk

Sobotka střílel na Babiše: Nemá rád demokracii, chce absolutní moc a použije k tomu všechno
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
hlasování
Andrej Babiš, sněm ANO
12
Fotogalerie

Politické uspořádání zrozené ze sněmovních voleb 2013 se pomalu rozpadá. Vládní lidovci si odhlasovali volební spojenectví s opozičními Starosty a nezávislými. Tři dny předtím v Poslanecké sněmovně hlasovala vládní ČSSD s opozicí proti místopředsedovi vlády Andreji Babišovi. A o pár dní dříve na brněnském sjezdu ČSSD už vůbec nebylo jasné, kdo je vláda a kdo opozice.

Ve čtvrtek odpoledne, ve chvíli největší defenzivy, se zase předseda ANO Babiš vypravil na Pražský hrad za prezidentem Zemanem. Ano, ten Babiš, který v roce 2013 podpořil Zemanova soupeře Schwarzenberga a svou stranu přivedl do liberální skupiny evropských politických stran (ALDE), která je známá nejvstřícnějšími postoji k imigrační politice.

Z těch několika příkladů z minulých dní je jasné, že určité uspořádání končí. Z toho nového je ale jistá pouze koalice Zeman–Babiš.

Počátky této nové „vládnoucí koalice“ sahají do léta 2015, kdy v Evropě kulminoval příliv uprchlíků. Tehdy začal propad TOP 09, která jen slovně kopírovala politiku Angely Merkelové. Naopak Zeman a s malým zpožděním i Babiš dostali do rukou téma, které je spolehlivě napojilo na hlavní voličský proud v zemi. 

To byl pevný základ jejich pozdější politické spolupráce. O důvod víc, že premiér Sobotka nebyl schopen se srozumitelně vyjádřit a vyvolával dojem člověka, který drží v rukou vládní kormidlo a točí jim podle toho, s kým se naposledy sejde.

Pakt Zeman–Babiš je především láskou z rozumu. Zájem Miloše Zemana byl jasný – sjednotit voličské skupiny ČSSD a ANO a vytvořit si tím pohodlnou většinu pro znovuzvolení. Jako protihodnotu nabídl, že Babiše situačně podpoří, a hlavně jej jako hlava státu nenechá v povolební době vyšachovat menšími stranami, jak se stalo v některých regionech po krajských volbách.

Jejich spojenectví se poprvé otřáslo v základech v létě 2016. Andrej Babiš svým typickým invazivním způsobem začal útočit na ministra vnitra Chovance, v jehož kompetenci byla rekonstrukce části policejního sboru. Babiš zde měl své spojence a začal vyhrožovat pádem vlády a předčasnými volbami. To bylo v rozporu se Zemanovým záměrem uspořádat prezidentské a sněmovní volby v co nejkratším rozestupu.

Video placeholde
Sobotka střílel na Babiše: Nemá rád demokracii, chce absolutní moc a použije k tomu všechno • Blesk TV

Babiše proto nepodpořil a dal podnět k vytvoření vyšetřovací komise, jejíž výsledky se nakonec obrátily proti Babišovi. Předseda ANO byl Zemanovým postojem otřesen, což dával veřejně najevo v některých svých médiích, která následně přinesla na prvních stránkách několik až bulvárních článků na téma slabosti prezidenta Zemana.

Jejich vztah sice přišel o pel, ale dlouhodobější zájmy je nakonec opět spojily. Na konci vývoje jejich vztahu je prozatím čtvrteční Babišovo prohlášení, že prezident Zeman mu v otázce financování dluhopisů a auditu jeho financí důvěřuje. Ti dva se potřebují.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex

Čtěte další články Bohumila Pečinky na webu Reflex.cz>>>