Komentář E15: ODS v čele pravice končí. Bez boje

Nové vedení ODS

Nové vedení ODS Zdroj: ctk

Na postu lídra české pravice se bude střídat. To už je dnes prakticky jisté. ODS jako tradiční vůdce politických sil napravo od středu už je v tak žalostném stavu, že by svou pozici mohla udržet jen zázrakem. A žádná naděje pro budoucnost není v dohledu.

Příznaky rozkladu partaje lze najít na každém kroku a po kongresu, na němž se před třemi měsíci dlouze hovořilo o obnovení „důvěry ve značku ODS“ jich spíše přibylo než naopak. O poslední ukázku se postarala místopředsedkyně strany Miroslava Němcová, když se v rádiu nesměle omluvila voličům za trafiky pro poslance, kteří složením mandátů umožnili přežití vlády.

Normálně fungující strana by svou místopředsedkyni někde na neveřejném fóru pokárala za nedostatek loajality, ale jinak by uznala, že vyslat podobný signál voličům vlastně neuškodí. Byl to přece jenom dost ohavný politický kšeft. Jenže přišla hysterická reakce od poslance Borise Šťastného, který to celé pěkně rozpatlal, rozmístění rebelů do státních institucí urputně hájil, Němcovou sepsul a prohlásil, že její omluva je „mimo chápání“. Aby toho nebylo málo, do řad trafikantů se mezitím přidali ještě Alexandr Vondra a pozemkový spekulant Václav Baštýř. ODS tak získává image strany, která sice umí nasytit své veterány ze státního, ale jinak vlastně nic.

Ovšem právě tato image je v příkrém rozporu se vším, co kdy chtěla ODS představovat. Zcela zapomenuta zřejmě kdesi na dně šuplíku leží i obsáhlá analýza z pera bývalého šéfa škodovky Vratislava Kulhánka o rozumném obsazování manažerských postů ve státních a polostátních firmách a o způsobu jejich odměňování.

Aby byl smutný obraz ODS kompletní, je třeba si připomenout, že když se Nečas ujímal vedení strany, představoval on i jeho tým to lepší, co ve straně bylo po ruce. Jenže lepší neznamená nutně úspěšné, a tak Nečas ztrácel jednoho místopředsedu za druhým a do vedení se dostali lidé bez zkušeností z velké politiky, zato řekněme se zvláštní pověstí z regionů.

Nyní odpor proti Nečasovi sílí a do pozic spasitelů strany se začínají hrnout lidé, kteří nemají pověst zvláštní, ale vysloveně zkaženou – pražská šedá eminence Tomáš Hrdlička, Jiří Janeček z Prahy 11 proslavený spíš účastí na Rallye Dakar než politickou činností, který dokonce zakládá frakci „Pravá ODS“, a další.

V této žalostné situaci útočí na ODS pravicový konkurent, který těží z důstojné prohry v prezidentské volbě a rychle si našel témata, o nichž sice celé měsíce mlčel, ale rád je jako zbraň vytáhne (NKÚ, fiskální pakt). TOP 09 prostě nyní má ten slavný tah na branku, zatímco ODS má jen splíny z nesčetných volebních porážek a vnitřní rozbroje. Na čele české pravice se bude střídat a nebude to žádný velký boj.