Komentář Jany Steckerové: Česká ekonomika vkročí do roku 2018 pravou nohou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vekra

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Důvěra v domácí ekonomiku je nejvyšší od roku 2008, plyne po zveřejnění jednoho z posledních letošních makroekonomických údajů. To je nejen příjemný závěr letošního roku ale i příslib pro rok příští.

Ve srovnání s loňským prosincem se nálada zlepšila spotřebitelům, stavebníkům i obchodníkům. V meziměsíčním srovnání ale trochu překvapivě klesla důvěra spotřebitelů, obávají se zhoršení ekonomické situace.

K tomu však podle našeho názoru nedojde. Nezaměstnanost se nachází na historicky nejnižších úrovních, což tlačí mzdy směrem nahoru a vylepšuje rozpočty domácností. Ty se pak nebojí utrácet, což se odráží v růstu tržeb.

Zároveň nedostatek volné pracovní síly nutí firmy investovat. Na obrátkách nabírá i čerpání peněz z fondů EU. Česká ekonomka si tak podle naší prognózy udrží velmi dobrou kondici i v roce příštím. Růst HDP by měl po letošních 4,5 procenta dosáhnout solidních 3,6 procent.

To, že by se mělo české ekonomice dobře dařit i v příštím roce, potvrzuje i vývoj indexu nákupních manažerů PMI, který mapuje situaci ve výrobním sektoru. Ukazatel se v listopadu vyhoupl na nejvyšší úroveň od dubna 2011 a ani prosincový index, který bude zveřejněn příští týden, zřejmě nepřinese výraznější zhoršení. Tato čísla tedy naznačují, že česká ekonomika do roku 2018 vykročí pravou nohou.

Autorka je ekonomkou KB