Komentář Martina Čabana: Babiš a síla politických žaludků

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Sotva se poslanci dohodli na ustavení mandátového a imunitního výboru, hnedle budou mít jeho členové důležitou práci. Ve sněmovně přistála žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Logicky. Policisté už jednou dostali od sněmovny ke stíhání zelenou, s novými volbami získala vedoucí dvojka hnutí ANO novou imunitu, o niž ji poslanci musejí znovu připravit, aby mohli mužové zákona pokračovat v trestním řízení.

Je to jednoduché jako facka, nicméně Andrej Babiš znovu rozjíždí kolovrátek litanií nad tím, „jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat“. Budiž, alespoň v taktice je konzistentní. Nicméně jeho představa, že s novou sněmovnou se kauza dostává do nějaké „nové situace“, je scestná.

Věcně se na případu nemění nic. Stále je tu stejné podezření z dotačního podvodu podepřené stejnými informacemi, stále platí, že údajný čin měl být spáchán zcela mimo souvislost s politickou funkcí. Je celkem pravděpodobné, že žádost o vydání bude prakticky totožná s tou, kterou policisté poslali staré sněmovně před několika týdny. Také Babišovi blízcí a kolegové, kteří jsou v kauze rovněž obviněni, ale nedisponují imunitou, by zřejmě potvrdili, že nic moc nového se nestalo.

Jediné, co se změnilo, je složení sněmovny a celková politická situace. A velkou otázkou je, zda Andrej Babiš má a bude mít žaludek na to, aby ze své imunity udělal součást politických jednání. A zda jeho partneři budou mít žaludek na to přistoupit. Nikoli otevřeně, to by si snad pořád ještě nedovolil nikdo, ale za zavřenými dveřmi se v povolebních jednáních dá navrhnout leccos.

Než se plénum sněmovny dostane k projednání policejní žádosti, bude to ještě nějaký týden trvat. Pokud bude mít vývoj událostí smysl pro humor, může se hlasování docela dobře potkat na jedné schůzi s žádostí o vyjádření důvěry Babišově menšinové vládě.

Pokud se Andreji Babišovi do té doby podaří sehnat ve sněmovně koalici, která jeho trestnímu stíhání zabrání, bude to celkem jasný obrázek o tom, kam se český parlamentarismus po posledních volbách posunul. Nezvednout ruku pro Babišovo vydání lze totiž jedině v případě bezvýhradného přijetí jeho interpretace, že jde o policejní práci na politickou objednávku.

Že si to myslí poslanci ANO, je samozřejmé. V minulém volebním období si to ale nikdo jiný nemyslel. Pokud dnes změní názor, bude to mít nějaký důvod. Věcný, jak už řečeno, být nemůže. Pokud se Babišovi podaří svému vydání zabránit, bude to pádný důkaz, že si se zemí může opravdu dělat, co se mu zlíbí – vláda nevláda, důvěra nedůvěra. Tak uvidíme.