Komentář Petra Koubského: Koberec za dvacet miliard dolarů

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 Zdroj: reuters

Samsung Galaxy Note 7
Samsung
Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7
10
Fotogalerie

Východoasijská kultura neodpouští chyby. Je to jeden z jejích hlavních rysů. Když selžete, zasluhujete trest a veřejné ponížení. Výsledkem tohoto přístupu jsou vynikající výkony, těžké neurózy a některé z nejvýkonnějších světových ekonomik. Korejská společnost Samsung teď ztratila tvář. To znamená, že má doma vážnější problém, než si u nás na Západě dovedeme představit. 

Před týdnem nastoupil jistý Brian Green do letadla Southwest Airlines v Louisville. Vypnul svůj telefon, jak se před letem sluší a patří. Přístroj se však začal zahřívat a pálit. Nakonec vypálil díru do koberce. Letadlo, které naštěstí ještě nezačalo rolovat, bylo evakuováno, jeden cestující se přiotrávil výpary a skončil v nemocnici.

Na nejhorší došlo, když se ukázalo, že Green o pár dnů dříve dostal od prodejce svůj Samsung Galaxy Note 7 jako náhradní výměnou za údajně nebezpečnou sérii. Byl to jen jeden z mnoha podobných incidentů od uvedení této modelové řady, zato ten nejviditelnější.

Včera výroba i prodej Note 7 definitvně skončily. Tahle díra v koberci boeingu zatím vychází na dvacet miliard dolarů. O tolik se snížila tržní kapitalizace Samsungu během posledních pár dnů. Zda natrvalo, to nikdo neví. Deník Korea Times v komentáři upozorňuje, že se může vytratit důvěra zákazníků nejen v konkrétní telefon, ale v cokoli se značkou Samsung a koneckonců v korejské zboží vůbec. Možná to je přehnaná panika, jenže opravdu – kdo stojí o telefon, který může začít hořet v kapse? Kdyby to letadlo už bylo ve vzduchu, byla by situace podstatně napínavější.

Závody firem o co nejvýkonnější smartphone vedou do plamenů. Výkonné počítače mají stále větší hlad

Ostatní výrobci telefonů jsou zatím zticha. Vědí proč. Zatím měli štěstí – sice není značky, jejíž telefon by někdy nevyhořel, ale vždy šlo o jeden vadný kus. Závody o co nejvýkonnější smartphone vedou doslova do plamenů. Čipy se alespoň zatím řídí Mooreovým zákonem, jejich výkon v čase exponenciálně roste. Baterie ne. Jejich kapacitu se daří zvyšovat jen pomalu, zatímco výkonné počítače, jimiž dnešní telefony jsou, mají stále větší hlad. A čím víc energie napěchujete do malého prostoru, tím si říkáte o větší malér, ať jde o akumulátor, lahev s benzinem nebo propanbutanovou bombu.

Je koneckonců klidně možné, že právě baterie budou tím, co zabrzdí další rozvoj všech mobilních zařízení; snad jen dočasně. Nejhladovější totiž dnes není ani displej, ani všechna rádia, tedy mobil, GPS, Bluetooth a tak dále. Nejvíc „žerou“ čipy, na nichž běží software. A když pro ně neopatříme energii, nebudeme moci dál stupňovat jejich výkon. Ke kultuře jihovýchodní Asie také patří, že ponížením se očistíte. Je to rituál, který vám umožní jít dál. Na fyzikální zákony ani na neosobní mechanismus světového trhu však sklopené oči neplatí.

Cynik nemůže zamlčet, co by Samsungu pomohlo nejvíc: kdyby stejné potíže začal mít některý jeho konkurent. A to se může stát brzy.

Autor je analytikem IT