Komentář Petra Peška: Vítězství, nevítězství a prohry

Premiér Andrej Babiš (ANO) komentuje výsledek voleb.

Premiér Andrej Babiš (ANO) komentuje výsledek voleb. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci po sečtení výsledků krajských voleb
Tisková konference hnutí STAN k výsledkům krajských a senátních voleb
Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve volebním štábu
4
Fotogalerie

Kouzlo krajských a senátních voleb se projevilo i tentokrát. Výsledky nejsou zcela přehledné, vítězství si může nárokovat hned více stran. U proher je to pochopitelně jednodušší.

Podle nejjednoduššího měřítka – počtu odevzdaných hlasů – si k triumfu v krajských volbách může nepochybně gratulovat hnutí ANO. Tedy kromě pár prohraných krajů, zvlášť toho Středočeského. A do chvíle než se začnou tvořit krajské koalice.

Jeho koaliční partneři – tedy vládní ČSSD a polovládní KSČM – propadli. A chuť ke spolupráci zjevně na krajské úrovni klesá i u dalších potenciálních partnerů. Takzvané „spiknutí nenávisti“, jak logickou snahu opozice o změnu vlády označil Andrej Babiš, může ANO radost z vítězství notně pokazit. A je to pro něj i varování před sněmovními volbami…

Naopak za nadějné pro další klání označují výsledky krajských i senátních voleb zástupci těch pravostředových stran, které si vyzkoušely různá spojenectví. Tedy především ODS, která možná doufala v ještě trochu lepší výsledek, ale i tak se může tvářit jako hegemon pravice, a TOP 09, které to alespoň na chvíli zahnalo existenční problémy. A částečně také KDU-ČSL, která tak vyřešila problém svých slabších regionů, a hnutí STAN, jež podobně osciluje mezi svébytností a spojenectvími.

Starostové a nezávislí totiž mohou být spokojeni i s výsledky svého samostatného tažení, mimo jiné i díky triumfu ve Středočeském kraji. A nakročeno mají dobře i do druhého kola senátních voleb, kde půjde také o nevyhlášený souboj s ODS o nejpočetnější klub a potažmo i vedení horní komory.

A přehlížet by se určitě neměl ani velmi dobrý výsledek Pirátů, kteří téměř ve všech krajích šli sami a téměř všude docílili solidních výsledků v rozmezí 10–15 %. I u nich ale bude záviset, jak moc to dokáží přetavit v účast v krajských koalicích.

Spokojenost dává najevo i SPD Tomia Okamury, které se sice podařilo zvýšit počet zastupitelů, ale asi tradičně narazí na malý koaliční potenciál. No a vysněné prosazení se prakticky vůbec nepovedlo Trikolóře, uspěla jen ve Zlínském kraji.

Zapadnout ale nesmí ještě jedna věc. Volební účast byla relativně vysoká, v krajských téměř 38 procent (tedy dokonce více než v těch minulých), v senátních jen trochu méně. To vše navzdory obavám z koronaviru a trochu komplikovanějšímu hlasování. Lidem tedy není jedno, co se v současné politice děje. Což je příslibem – a pro některé samozřejmě varováním – před sněmovním kláním.