Komentář Roberta Maleckého: Vrtěti novičokem

Zeman během inauguračního projevu (8. 3. 2018)

Zeman během inauguračního projevu (8. 3. 2018) Zdroj: ČTK

V kauze novičoku, po němž prezident Miloš Zeman nechal pátrat tajnou službu, máme dvě nezpochybnitelné jistoty: nic pořádně nevíme a vše, co bychom případně věděli, bude v době alternativní pravdy náležitě dezinterpretováno. Přesto stojí za to si utřídit některá fakta.

Svět tajných služeb je pro vrtění psem ideální cvičiště. Rusové mohou vcelku bez obav tvrdit, že v Česku byl jed vyvíjen. I prezident ponechává prostor pro různé interpretace široký jako sibiřské pláně. Kontrarozvědce uložil, aby zjistila, zda byl novičok na našem území vyvíjen či skladován.

Skladován? Ví prezident něco, co my dosud ne? A ministryně obrany Karla Šlechtová zase říká: „Na území ČR novičok a žádné jeho části nejsou.“ Nejsou, v pořádku. A byly? Zase nevíme. Ministryně se odvolává na „režimové informace“. Ano, svět tajných služeb má své kouzlo.

Jednoduchá analýza říká, že šetření BIS může mít tři základní výsledky. První: Nevíme, protože to nejde zjistit. Pak jsme zase na začátku. Druhá varianta: Ano, novičok byl v Česku skladován, nebo dokonce vyvíjen. Pak ovšem prezident českým zájmům příliš nepomohl. Kdyby to Zeman udělal postaru, řekněme konzervativně, šlo by věc snáz ututlat. Což tak nějak od spojení tajných služeb a politiků v případě ochrany bezpečnostních zájmů země očekáváme.

A pak je tu třetí varianta, která se podle dosud známých vyjádření premiéra nebo ministryně obrany zdá nejpravděpodobnější. Stopy jedu se na českém území nenajdou, ale kontrarozvědka to bude muset formulovat tak, že se nepodařilo výskyt (vývoj nebo skladování) novičoku v Česku prokázat. To je samozřejmě málo a všichni víme proč. Problém je skrytý v samotném zadání. Dokázat, že se něco nestalo, je prostě předem vyloučeno. Je to mimochodem jeden z oblíbených a hustě využívaných nástrojů postfaktické propagandy.

Právě v tom je Zemanova chyba. Že svým veřejným vyhlášením zadání tajné službě všechny tyto pochyby do budoucna umožnil. Víme o něm, že v minulosti měl často problémy kvůli svému zvyku rychleji mluvit než myslet. Případně spojovat matné vzpomínky ve své selhávající paměti do šokujících souvislostí, které se ovšem ani hledáním vlevo dole nepotvrdí.

Netřeba Zemana hned obviňovat z velezrady, i když je to pro sněmovní opozici vítaná příležitost sebrat pár bodů, když už se na té ulici válejí. Prezident by byl hlupák, kdyby svou případnou zavázanost Rusku projevoval tak okatě. Stačí mu, když rozehraje zpravodajsko-mediální hru, v níž převezme iniciativu.

Říká se tomu nastolování agendy a Zeman je v tom mistr. Vláda Andreje Babiše (taky veřejně, i Babiš to umí) vyhostila nejvíc ruských diplomatů za poslední bambilion let, ale publicitu pobral Zeman. A navíc mu stále zůstala v ruce karta pro případ, že se novičok nenajde. Bude se tvářit jako pevná hráz českých národních zájmů. Možná to nakonec bude on, kdo od Rusů obdrží omluvu.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org