Less byl sopkou, která zasypala sama sebe

Less

Less Zdroj: Robert Zlatohlavek

Příběh podnikatele a lesníka každým coulem Jana Mičánka je příběhem člověka, který ztroskotal v systému správy lesů v Česku, jejž sám pomáhal vymýšlet. Na počátku devadesátých let působil jako ředitel odboru lesnické politiky na Ministerstvu zemědělství ČR a novou lesnickou koncepci vytvářel společně s pozdějším šéfem Lesů ČR a nynějším poslancem Jiřím Olivou a dalšími.

Výsledkem byl systém, kdy stát prostřednictvím svého podniku Lesy ČR spravuje polovinu lesů v zemi, ale těžební a pěstební práce si objednává u soukromých firem.

V roce 1992, rok po odchodu z ministerstva, založil Mičánek vlastní společnost Less. Z ní vybudoval největší soukromé lesnicko-dřevařské impérium s obratem 8,3 miliardy korun, tedy větší, než byla zkrachovalá loterijní společnost Sazka.

Loni v tendru státních lesů na pěstební a těžební práce na léta 2012 až 2016 podal Mičánek nejlepší nabídku na třech čtvrtinách územních jednotek, smlouvy ale nakonec podepsal pouze na třech desítkách z nich. „Hlavní je znalost problematiky a zkušenost lidí. Obchod se dřevem je více kumšt než práce. Je to hra, musíte dokázat odhadnout lépe než ostatní strukturu poptávky. Nevypadá to tak, ale je velice těžké zařídit, abyste strom rozřezal správně,“ řekl loni na podzim Mičánek deníku E15.

Tendr, v němž byl pasován na vítěze, nakonec přispěl k jeho pádu. Holding loni po letech zisků vykázal konsolidovanou ztrátu 224 milionů korun. Bankovní úvěry vystoupaly na dvě miliardy, dalších 311 milionů si Mičánek půjčil od Agrofertu Andreje Babiše. Když jej banky na konci září odmítly dál financovat a zároveň neměl na splátku Babišovi, poslal hlavní firmy holdingu do insolvence a úpadku, který chce řešit reorganizací.

Podle Mičánka je za krachem spor se státními lesy o nárůst cen surového dřeva těženého při tendrech a o způsob jejich určování, takzvanou indexaci. Lesy ČR jakýkoli podíl na krachu firmy odmítly, neboť odpovědnost za nabídnuté ceny v tendru podle nich nese uchazeč, nikoli zadavatel.

Podle některých názorů byly důvodem krachu lesnického impéria také Mičánkovy příliš vysoké investice, například 1,8 miliardy do pily a elektrárny na biomasu v Čáslavi.

Holding Less

odkdy se datuje historie firmy: 1992

kdo je majitelem: Jan Mičánek

počet zaměstnanců: 1348 (2011)

v jakých zemích firma působí: Česko, Německo, Rusko

tržby: 8,3 miliardy korun (2011)

hospodářský výsledek: ztráta 224 milionů korun (2011)