Marek Schwarzmann: Jubileum pádů

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15

V pondělí uběhlo přesně 66 let od nepotvrzeného pádu UFO u amerického Roswellu a přesně tři týdny od potvrzeného pádu kabinetu Petra Nečase. Na pondělí se dají připsat i další významná jubilea, mezi nimi však včerejší žádost olomouckého vrchního zástupce Ivo Ištvana o vydání Petra Nečase kvůli trestnímu stíhání poněkud zapadne. Autor zápisníku by proto rád na toto potenciální budoucí výročí upozornil a nechal jej zapsat, ať už zlatým nebo černým písmem do dějin republiky.

Píše se jím totiž významná kapitola zatím krátké historie české politické kultury a toho, jak moc jsou trafiky v domácí politice obvyklé nebo spíše okaté a tolerované. A ať už to dopadne jakkoli, doufejme, že příběhy o roswellském UFO a údajném zapletení premiéra do kupčení s posty nebudou mít stejně nepřesvědčivé výsledky oficiálního vyšetřování.

To bychom se pak totiž museli ozvat erudovaným ufologům a požádat je o řádné vysvětlení naší kauzy „Nagyová–Nečas“. Babičky a dědečkové bez chytrých mobilů a internetů mohou začít plesat, česká firma iGate nedávno představila aplikaci pro chytré mobilní telefony, jejímž prostřednictvím lze vytvořit skutečnou papírovou pohlednici s vlastním motivem a zaslat ji poštou do reálné schránky.

Určitě tak v letošním létě nebudou ochuzeni o to klasické kouzlo, když obdrží pohled od svých potomků. A nebudou tak nuceni přecházet na moderní způsoby komunikace, kterým mnohdy ani nerozumí. Jedna z českých bank ve své současné kampani tvrdí, že „retro je super, ale…“, tak v tomto ohledu je retro opravdu super, a to bez ale.