Marek Schwarzmann: Úhel dopadu a odrazu

Hamburská čtvrť St. Pauli

Hamburská čtvrť St. Pauli Zdroj: IK's World Trip, Flickr.com (CC BY 2.0)

Praktickou lekci z fyzikálních zákonů začali dostávat opilci potácející se hamburskou čtvrtí St. Pauli. Podle statistik ji prý navštíví až dvacet milionů turistů ročně a málokterý přitom zůstane střízlivý. Pravda, kdyby tito opilci zůstali u pouhého potácení se, nic by jim nehrozilo. Jenže když je příjem, musí být i výdej. Společensky posilněný jedinec pak mnohdy sebere odvahu k něčemu, co by za střízliva neudělal: pomočí nejbližší zeď a stane se takzvaným Wildpinklerem.

Místním usedlíkům a majitelům nemovitostí se však ustavičný zápach a přítomnost loužiček samozřejmě nemůže zamlouvat. Jenže co s tím? Soustavně hlídkující policisté nepředstavovali účinné řešení, a tak musela nastoupit trocha elementární fyziky spolu s jedním úžasným vynálezem – vodu mimořádně odpuzujícím nástřikem. Ten místní po dohodě s radnicí nechali aplikovat na nejexponovanějších místech, kam se ochmelkové nejraději odpotáceli – a, světe div se, odpudivý zápach velmi rychle zmizel.

Speciálním postřikem upravené zdi totiž začaly doslova močit nazpět, a nic netušícím wildpinklerům tak rozdávat mokré podpásovky, když jim nemilosrdně máčely oděv i obuv. „Prozkoumali jsme problém a přišli s efektivním řešením,“ vysvětlila agentuře Reuters vedoucí tamních aktivistů Julia Staronová.

Pravda, šest metrů čtverečních speciálního nástřiku vyjde na pět stovek eur, avšak podle Staronové se to vyplatilo. Úprava opilcům vyslala rázný, teplý a zlatavý signál, že tohle se v technologicky zdatné společnosti prostě nedělá…