Marek Schwarzmann: Zápaďácké manýry

Apple představuje nové produkty (9. září 2014)

Apple představuje nové produkty (9. září 2014) Zdroj: CTK

Je to pár dní, co americký gigant Apple představil nové telefony a dokonce chytré hodinky, jejichž prodej by měl po nějaký ten čas inženýry a manažery z Cupertina živit. Byť to po zhlédnutí prezentace a prošmejdění technických specifikací nejsou v žádném případě revoluční modely jako za dob Steva Jobse – jehož genialitu firma znatelně postrádá –, neobávám se, že by v Applu příštích pár měsíců neměli na chleba. Drahé mobily a hodinky s nakousnutým jablkem si vždy kupce najdou.

Těžko ovšem odhadovat, jak dlouho Jobsem vytvořené kouzlo, kterým Apple očaroval veřejnost, ještě vydrží. Podle vyšší četnosti víceméně naštvaných ohlasů by člověk řekl, že mu už prošla trvanlivost.

Enyky, benyky, kliky, hec, chytni negra za palec… Při téhle recitaci se člověku vybaví vynikající film Quentina Tarantina Pulp Fiction. Ve Velké Británii je však v poslední době s touto dětskou říkankou spojován moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson. Média ho tam lynčovala za to, že říkanku, a hlavně v jejím kontextu slovo negr, jež zamumlal, použil v jedné z reportáží, kterou nakonec ani neodvysílali.

Clarkson dostal od BBC nůž na krk s tím, že se musí omluvit, a pokud se ještě někdy dopustí jakéhokoli excesu, bez milosti poletí. Šéf státní televize Danny Cohen nedávno aférku glosoval slovy, že Clarkson není větší než BBC. Co dodat? Ve Velké Británii asi nemají rádi básničky, anebo už moderátora potřebovali trochu protřepat. Pokud náhodou u BBC skončí, nevadí. Jistě dostane nabídku od jiné televizní stanice. Tam snad už nic rozpočítávat nebude.