Marek Trúchly: Past likvidity na pražské burze

Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář

Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář Zdroj: E15: Anna Vackova

Začátkem tohoto měsíce vstoupila s velkou pompou na hlavní trh Burzy cenných papírů Praha společnost GE Money Bank. Den před začátkem obchodování firma změnila jméno na Moneta Money Bank, což mělo symbolizovat odloučení konglomerátu GE od této entity. Osobně jsem byl velice šťastný, protože toto oživení je přesně ten impulz, co náš prime market nejvíce potřebuje.

V paměti jsem měl ještě nedávný převod listingu akcií Kofoly z Polska do Prahy, kdy neproběhl ani IPO efekt a likvidita na tomto titulu je na bodu mrazu. Pevně jsem doufal, že v tomto případě tomu bude jinak.

Když se vrátím zpět ke Kofole, tak půl roku po vstupu na trh jsou dnes objemy zobchodované na tomto titulu žalostné. Pokud se jako investor rozhodnete prodat pozici o velikosti 300 tisíc korun, cenu akcie úplně zdecimujete. Objem na Monetě hned první den obchodování ve výši 1,3 miliardy korun je při srovnání s průměrnými denními objemy na BCPP ve výši 0,6 miliardy dech vyrážející. Jakmile přestali dodávat likviditu manažeři emise, titul začal pomalu zapadat do pražské šedi.

Z hvězdy prvních dnů se Moneta dostává na úroveň Erste. Zatím. Obchody na pražském parketu tak stále zůstávají v režii ČEZ a Komerční banky.

A nízkými úroky prokazuje burze medvědí službu ČNB. Bohužel dokud bude zájem o české akciové investice ze strany retailu (fondy, drobní akcionáři) tak nízký, firmy samotné nebudou mít zájem ve zprávách sledovat, jak akcie s jejich jménem padají ke dnu, když se průměrný investor rozhodne zavřít pozici. Zatím jsme ale v bludném kruhu. Pomoci z něj by nám mohla důchodová reforma, která by dala možnost oživit český akciový trh a na to nalákat firmy, které rezonují v uších investorů.

Více obchodovaných emisí by českým akciovým podílovým fondům dávalo možnost navážit české tituly, a ne ekvivalenty ze CEE regionu. Koloběh nezdaru by se tak přerušil. Snad se brzy dostaneme na úroveň rozvinutých zemí, kde je spoření v akciích absolutní základ. S pouhým přihlédnutím k horizontu dává tato forma investice největší smysl.

Autor je analytikem Patria Finance