Martin Čaba: Raději počkat

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem. Zdroj: CTK

Marie Benešová vstoupila do nového úřadu rázně. Ze sněmovny hodlá stáhnout zákon, který nově upravuje soustavu státních zastupitelství. Reakce jsou často divoké, přesto existuje pár dobrých důvodů, proč právě nyní s novelou počkat.

Stávající sestava státních zastupitelství v čele s vrchním žalobcem Ivem Ištvanem se právě pustila do hodně vysoké hry, jejíž výsledek o účelnosti současného uspořádání hodně napoví. Jestli Ištvan u soudů vybouchne, bude to obří ostuda a dobrý argument pro zrušení jeho židle. Pokud ale u soudu uspěje, ukáže se, že bojovat proti korupci ve vysokých patrech veřejného života lze i v současném uspořádání. Druhým důvodem je, že novela posiluje pravomoci prezidenta, jemuž dává do rukou jmenování nejvyššího státního zástupce. Na návrh vlády. To je zrovna teď dost děsivá představa.