Martin Čaban: Dluh je železná košile

Andrej Babiš na sjezdu ANO

Andrej Babiš na sjezdu ANO Zdroj: CTK

Vládní debata o státním rozpočtu na příští rok se utěšeně rozběhla. Jasné je zatím jen to, že bude dřív v pekle sněžit, než si český ministr financí troufne sestavit vyrovnaný plán státních financí. A to navzdory dva roky starým slibům a solidnímu výkonu, který předvádí česká ekonomika. Dvacet let zadluženého hospodaření, to je hodně těžká železná košile. Kdo by si troufl ji shodit, bude až za kata sociálního státu a fiskálního fanatika. Riskovat něco takového v roce, kdy jsou volby do sněmovny?

Neblázněte. To všechno neznamená, že Česko nemůže rok s vyrovnaným rozpočtem zažít. Loni se rozpočtáři na financích sekli o pěkných 37 miliard a místo stomiliardového schodku měl stát na konci roku ve svém hospodaření sekeru 63 miliard. Pokud budou s podobnými rezervami počítat i příští rok, může se výsledek českého hospodaření nakonec klidně zblízka podívat na nulu. Nicméně ministr financí si netroufá z toho udělat program do veledůležitého volebního roku a raději se jistí schodkem těsně pod 50 miliardami korun a tváří se jako machr, protože to také klidně mohlo být šedesát.

Budiž. Ani tato fiskální laxnost ovšem Andreji Babišovi nebrání pokračovat ve válce proti svému hlavnímu soupeři uvnitř vlády, jímž je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Tomu včera vláda přiklepla o půldruhé miliardy méně, než požadoval. Babiš mu obvykle v nějaké míře vyhoví, ale nikdy to neopomene doprovodit slovy o špatném řízení rezortu.

Němeček má navíc tu smůlu, že Babiše zdravotnictví z těch či oněch důvodů eminentně zajímá. A obklopil se lidmi, kteří mu rozumějí, ať už jde o snaživého a učenlivého ministerského tajemníka Vojtěcha Adama nebo poradce a experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála. Přes něj navíc vede krátká cesta k lidoveckému poslanci a dlouholetému zdravotnickému kverulantovi Ludvíku Hovorkovi.

Ten je mimo jiné jedním z hlavních viníků politické smrti exministra Tomáše Julínka, jemuž jako člen koaličního bloku sestřelil reformu zdravotnictví. Tak silné dnes jeho postavení není, Sobotkova vláda má bytelnější většinu, ale pokud jde o zdravotnictví a roli opozice v koalici, která Babiše zjevně dost baví, je Hovorka studnicí zkušeností.

Důsledkem této personální politiky je, že Babiš má dnes v rukách velmi solidní analýzu současného stavu zdravotnictví. Svědčí o tom zasvěcené připomínky jeho úřadu k Němečkovu návrhu na zvýšení plateb za státní pojištěnce stejně jako otevřené dopisy, které si Babiš posílal s Českou lékařskou komorou. Nemá ale zatím ani mlhavou představu systémového řešení. S omletým „nekrást“ tváří v tvář strukturálním problémům zdravotnictví nelze obstát.

Na druhé straně takovou představu nemá ani ministr zdravotnictví, což je ještě smutnější. Jeho zasypávání děr penězi lze stěží považovat za zdravotnickou politiku. Souboj obou mužů proto jistě neskončí ani s debatou o státním rozpočtu.