Martin Čaban: Minus Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Sémiotik Vladimír Macura do své sbírky fejetonů Masarykovy boty zařadil i text Minus Stalin. Upozornil na to, že pomník, který sedm let shlížel z Letné na Prahu, i po svém stržení v roce 1962 zanechal v prostoru svůj významový otisk. Cokoli se na jeho místě objevilo posléze, vstupovalo chtě nechtě do vztahu k absenci kamenného generalissima.

Něčemu podobnému čelí politické hnutí PRO 2016 ustavené v sobotu v Brně odpadlíky z hnutí ANO. Chce prosazovat části programu ANO bez „firemních“ praktik. Bude ale hodně těžké přesvědčit voliče, že je to víc než jen Minus Babiš.

A propos, šíří se nám v Česku zajímavý fenomén. Po TOP 09 přišlo ANO 2011, Jihočeši 2012, hnutí Patriot 2014 či Restart 2014 a teď tedy zmíněné PRO 2016. Co je to za vášeň kotvit letopočet vzniku strany do jejího názvu? Není v tom malá víra v její delší trvání? Vždyť to působí, jako by šlo o projekty na jedny volby, což přinejmenším v případě ANO bohužel neplatí.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka musel prostřednictvím televizního diskuzního pořadu upozornit prezidenta republiky Miloše Zemana, že jeho nápad rozmístit na státní hranice hasiče s vodními děly nepředstavuje řešení migrační krize. Tak my si tu žijeme. Nicméně premiér má pravdu. Více hasičů na hranicích neznamená bezpečnější hranice, ale více požárů ve vnitrozemí.