Martin Čaban: Rebelantství je dávno pryč

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se setkal 10. prosince v Praze s exprezidentem Václavem Havlem. (archivní foto)

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se setkal 10. prosince v Praze s exprezidentem Václavem Havlem. (archivní foto) Zdroj: CTK

Hysterie opozičních stran vyvolaná vládní politikou vůči Číně je přehrávaná kvůli blížícím se volbám. Státník, který by byl schopen z čirého přesvědčení plivnout čínskému vedení do tváře za jeho přístup k lidským právům, nechodí nejen po české, ale ani po evropské politické scéně.

Bylo to prima období, takové rebelantské, když dalajlama jezdil na návštěvu za českým prezidentem za pobouřeného brblání čínské ambasády.

Ale od chvíle, kdy české politické výsluní opustil Václav Havel, zmizel z něj i dalajlama. Žádný jiný z politiků nikdy nepovažoval za nutné kazit si vztahy s největším trhem mladoboleslavské Škodovky kvůli sympatickému muži v červeném rouchu.

Pohoršovat se nad tím lze, ale byla to jedna z mála věcí, na níž se politická scéna shodla zprava doleva. Havlovské období vystřídala pragmatická předpodělanost a zvítězila v několikerých volbách. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem.

Zaorálkův Tibet