Martin Čaban: Sobotka pochopil. Držme mu palce

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Za úspěch prezidentské vlády Jiřího Rusnoka i jejího hlavního loutkáře na Pražském hradě lze označit už jen sám fakt, že ani dva dny před hlasováním o důvěře není zcela jasné, jak to nakonec ve středu dopadne.

Kdyby česká zastupitelská demokracie stála na pevných a jistých nohách, nemohl by si Rusnok jít ve středu do sněmovny pro nic jiného než pro velkou ostudu. Jenže se zdá, že si přijde v nejlepším případě pro důstojnou porážku. To je děsivé.

Ještě se to nemusí stát. Rozhodující tíha této zkoušky leží na bedrech sociální demokracie. Ano, mohou nás znepokojovat i zprávy o lavírování nezařazených poslanců či o možném odštípnutí několika jedinců z ODS. Ale to je z hlediska celkových počtů bezvýznamné pinožení, pokud se ČSSD rozhodne správně.

Proto si nyní šéf strany Bohuslav Sobotka zaslouží každou možnou podporu. S odvahou, kterou by v něm málokdo hledal, totiž nezvolil cestu nejmenšího odporu a nevyrazil s mávátky a girlandami vstříc uchvatitelům českého parlamentarismu Rusnokovi a Zemanovi jen proto, že se ohánějí levicovými ideály. Na rozdíl od prvního místopředsedy Michala Haška. Ten v davu poblázněných stojí v první řadě a mává, až mu může ruka upadnout. Nedokáže nebo nechce rozlišit mezi vládním programem a parlamentním principem, mezi výměnou politických elit a výměnou politického systému.

To je přitom bez přehánění výzva, před níž nyní Česko stojí. Výměna elit znamená odmítnout Rusnoka a přijít s jakýmkoli jiným, třeba pitomým, ale standardním vládním řešením na sněmovní bázi. Rusnokův úspěch bude naproti tomu výměnou politického systému za prezidentský, v němž je sněmovna jen tupým vykonavatelem vůle Hradu.

Haškovo tvrzení, jímž hájí podporu Rusnokovy vlády, totiž že ČSSD se rozhoduje, zda má být jejím spojencem Kalousek, nebo Zeman, je z podstaty hrůzné. ČSSD se ve skutečnosti rozhoduje, zda bude standardní parlamentní a parlamentaristickou stranou bránící systém, který ji zrodil, anebo se současného systému vzdá a přilísá se k agresivnímu Hradu za příslib chvilkového pocitu moci. V tomto smyslu by Hašek při volbě mezi Kalouskem a Zemanem měl bez zaváhání zvolit Kalouska. Tedy pokud by viděl dál než na okamžitý vlastní mocenský prospěch.

Sobotkovi musí držet palce i ti, kteří by mu nikdy nedali hlas ve volbách. Prezident Zeman jej vehnal do role obránce parlamentní demokracie a jemu nezbývá než obstát. Doufejme, že jeho vstřícná slova na adresu Rusnokova programového prohlášení nejsou známkou měknutí principiálního postoje. Program skutečně odpovídá hodnotám a postojům ČSSD. Přesto nesmí dostat její důvěru. To je paradox, který Sobotka chápe a Hašek ne. Přejme nejen ČSSD, aby v ní nakonec zvítězila frakce, která si vidí dál než na špičku nosu.