Martin Schmarcz: Zdivočelé ceny energií. Vládní kroky jsou málo, je třeba celoevropský postup

Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu

Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu Zdroj: E.ON

Ceny elektřiny a plynu vystřelily vzhůru a lámou rekordy. Už si nemůžeme hrát na to, že je bezvýhradně určuje volný trh. Hrozí katastrofa, a to v důsledku patnácti let špatného rozhodování Evropské unie, k čemuž se aktuálně přidává Putinovo vydírání. Pokud Praha potažmo Brusel nezasáhnou, hrozí něco daleko horšího, než nošení svetrů: totální kolaps ekonomiky a pád lidí do stovky let nepoznané bídy.

Abychom pochopili hloubku problému, stačí uvést dvě čísla: 1,4 bilionu a 66 miliard.

To první je suma, kterou by musela vláda dát ročně na dotace elektřiny a plynu, aby vyrovnala rozdíl mezi tím, kolik stály tento týden v pondělí na burze, a „běžnými“ cenami, na něž jsme dosud byli zvyklí.

To druhé je balík peněz, který kabinet skutečně na tyto účely uvolnil. Obě komodity se jistě časem pohnou dolů – ale stejně tak je možné, že ještě půjdou nahoru. Pro ilustraci to snad postačí. Úsporný tarif pokryje jen zlomek zvýšených nákladů. Potřebovali bychom ve státním rozpočtu mít ještě jednou tolik…

Aktuální vládou schválený balíček pomoci by stačil před pár měsíci, ale do budoucna sotva. Potřebujeme srazit ceny elektřiny a plynu, přičemž subvencemi tak obří problém nelze vyřešit. Evropská unie bohužel neudělal za půl roku takřka nic a naše předsednictví, jež začalo v červenci, má také rezervy. Pár týdnů stará dohoda o evropských úsporách plynu na tom v jádru nic nemění.

Česká vláda se chlubí mezinárodními úspěchy, kterých se však lidé nenajedí. Ono je to také objektivně těžké, když si unijní elity vzaly standardní prázdniny, zatímco se v Evropě schyluje k dokonalé bouři. Trestuhodná ignorance.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!