Martina Čaban: Pravdy a lži

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: e15/anna vackova

Hnutí ANO se na Facebooku jalo vyvracet „TOP 10“ lží o elektronické evidenci tržeb. Zvláště pikantní je „lež č. 7“, která zní: „Systém EET za stovky milionů vzniká v utajení.“ Což pracovníci Babišova týmu vyrážejí vyvrátit za pomoci světla pravdy: „Samozřejmě, že po technické stránce musí systém, který bude zabezpečovat komunikaci mezi podnikateli a státem, vznikat v utajení.“ Je to hezká ukázka, jak hnutí ANO dokáže flexibilně pracovat s některými pojmy, jako je například lež.

O potížích s povahou pravdy, zejména té historické, se poučili sousedé Slováci. Na župním úřadu v Banské Bystrici zavlály v den výročí začátku Slovenského národního povstání černé vlajky.

Vyvěsil je tamní neonacistický župan (a tohle sousloví zní mnohem veseleji, než odpovídá jeho skutečnému obsahu). I o tom, kdy slavit a smutnit, se dá rozhodnout ve volbách. Všichni tíhnoucí k politickým extrémům, bizarnostem, popřípadě extrémním bizarnostem by se měli zamyslet, na jaké vlajky se chtějí koukat třeba 28. října, 21. srpna, 17. listopadu či 8. května.

Když už je řeč o extrémních politických bizarnostech, Tomio Okamura si byl prohlédnout imigranty, aby přinesl světu pravdu o jejich životě a zvycích. Ne že by s nimi promluvil, chraň bůh, ale mluvil s policisty a uklízečkou.

A stál od imigrantů podle svých slov „několik centimetrů“ a od jisté záhuby plynoucí z přímého kontaktu jej dělil pouze kordon policistů.

Gratulujeme Tomiovi, že se chrabrým činem zařadil mezi největší známé dobrodruhy, jako byli Jacques-Yves Cousteau, David Livingstone, Emil Holub nebo Vojta Náprstek.

Čtěte zápisníky dalších redaktorů E15: