Metabyznys Ondřeje Malého: Investoři zatím milují Trumpovu Pravdu. Uvidíme, jak dlouho to vydrží

Americký exprezident Donald Trump vypustil do světa novou sociální síť Truth Social

Americký exprezident Donald Trump vypustil do světa novou sociální síť Truth Social Zdroj: Reuters

V pondělí se objevila – zatím na telefonech Apple – dlouho očekávaná aplikace Truth Social, nová sociální síť, za níž stojí exprezident Donald Trump. A dopadlo to zcela dle očekávání všech, ať už bývalého obyvatele Bílého domu mají, či nemají v oblibě.

Trumpova „Pravda“, jak zní v překladu název jeho sociální sítě (což je název, který má u nás Středoevropanů, kteří ještě pamatují dobu komunistické totality, poněkud jiné konotace než u Američanů), je v podstatě kopie Twitteru se vším všudy. A nejprve to dobré pro Trumpovy příznivce: aplikace se okamžitě vyšplhala na první místo žebříčku nejstahovanějších aplikací na App Store Applu a uživatelé chtiví registrace museli na čekací listinu.

A nyní to, co už není tak fajn: Truth Social vydala společnost Trump Media Technology Group (TMTG), která za celým novým exprezidentovým byznysem stojí, ve verzi plné chyb a nedodělků, takže se do aplikace nedalo zaregistrovat a přihlásit. Šéf TMTG, bývalý republikánský kongresman a Trumpův spojenec Devin Nunes, slíbil, že do konce března bude už vše naplno funkční a v pořádku. Spuštění aplikace přitom společnost oddálila o měsíc právě z důvodu vyladění chyb.

Navíc Truth Social si k oficiálnímu spuštění nadělila i nové logo a stylizované T je prakticky navlas stejné jako logo britského startupu Trailar, jehož byznysem je montování solárních panelů na střechy návěsů kamionů. Startup už naznačil, že se poradí s právníky, co s tím. Dá se přitom předpokládat, že Trumpův byznys zažaluje, minimálně proto, že to přitáhne pozornost a získá tím reklamu zadarmo.

Trump propaguje svou sociální síť jako „cenzury prostou“ na rozdíl od Twitteru a Facebooku, které ho po útoku na Kapitol 6. ledna loňského roku vykázaly. Pohled do podmínek použití samozřejmě ukazuje něco naprosto jiného. Provozovatel si pochopitelně nedovolí obsah nemoderovat. Podmínky obsahují poměrně standardní zákaz hrubých a obtěžujících komentářů, zobrazování násilí či nahoty. Ale je v nich například i zákaz příspěvků, které jsou „falešné, nepravdivé nebo zavádějící“, což je daleko nad rámec toho, co moderují ostatní sociální sítě a s čím by vzhledem ke své známé lhavosti mohl mít problém i samotný pan domácí (čistě teoreticky samozřejmě). TMTG už v lednu uzavřelo kontrakt s kalifornskou společností Hive na moderování obsahu pomocí umělé inteligence. Je tak jasné, že Truth Social rozhodně nebude „bez cenzury“.

Ale rozhodně bude dobrým byznysem, minimálně pro exprezidenta a jeho spolu­investory. Trumpův podnik, který má velké plány a chce kromě sociální sítě do budoucna i vysílat videoobsah a konkurovat tak třeba firmám jako Netflix nebo Disney, vstoupí na burzu pomocí speciálního akvizičního vehiklu (SPAC) s názvem Digital Worlds Acqusition Corporation. Akcie DWAC vystřelily od oznámení spojení k nebesům, protože fanoušci exprezidenta s ním pochopitelně chtějí vlastnit i kus jeho firmy. Celou akci ještě šetří americká komise pro cenné papíry. V pátek odpoledne (v pondělí byly v USA burzy zavřené, protože byl svátek) činila cena akcií DWAC přes 84 dolarů, což by kombinovanému podniku dávalo tržní hodnotu okolo 20 miliard dolarů.

To je slušný výkon na to, že v současné době jsou jediné dva produkty TMTG polofunkční aplikace a pdf prezentace plná slibů, o jejichž splnitelnosti bychom mohli mít v současné ekonomické i politické situaci oprávněné obavy. Pro srovnání, tržní hodnota Twitteru s jeho dvěma sty miliony aktivních uživatelů a ročními tržbami přes pět miliard je nyní asi 27 miliard korun.

Investoři také musejí věřit tomu, že magie Trumpova jména zařídí, že uživatelé vezmou síť útokem a TMTG bude nakonec vydělávat, ideálně více než slibuje v prezentaci. Dosavadní konzervativní pokusy o alternativu k big tech sociálním sítím (i když Twitter už zrovna moc big tedy není) skončily dost smutně. Gab, Gettr i Parler, které se pokoušely o totéž, co Truth Social, paběrkují. Hlavně protože na nich kromě různých konspirátorů a hardcore trumpistů, kteří se utvrzují ve své pravdě, nikdo moc není, takže je na nich vcelku prázdno a nuda. Což je osud, který bych neváhal předpovědět i Trumpově Truth Social.

Autor je spolupracovníkem redakce