Martin Schmarcz: Mezi Putinem a zelenými fanatiky. Tři zásadní témata pro budoucnost Česka

Petr Fiala na summitu v Bruselu (23.6.2022)

Petr Fiala na summitu v Bruselu (23.6.2022) Zdroj: ČTK/Petr Kupec

Koaliční lídři mají jasno: Rekonstrukce vlády není třeba. Náhradu za Gazdíka shání
Koaliční lídři mají jasno: Rekonstrukce vlády není třeba. Náhradu za Gazdíka shání
3
Fotogalerie

Slyšeli jsme slušný projev premiéra. V tom je pro zemi jistá naděje. Ne že by tím problémy zmizely – čeká nás naopak hodně těžké období – ale právě v takové chvílí potřebujete mít v čele někoho, kdo „reaguje na světlo“. Petr Fiala má navíc v ruce mocnou zbraň: české předsednictví v Radě EU. Pro někoho, kdo s ní umí zacházet, znamená velkou výhodu.

Předseda vlády se logicky věnoval aktuálním problémům České republiky, tedy dopadům války a drahým energiím. Zároveň vystoupil týden předtím, než Česko převezme od Francie předsednickou štafetu. Přičemž Ukrajina a energetická bezpečnost jsou dvěma hlavními prioritami, jež jsme si vytkli. Vedle posílení ekonomické odolnosti, což je ovšem složitější téma, které se nedá dost dobře zasadit do rámce krátkého poselství pro občany. Fiala tak mluvil k lidem „tady a teď“, ale byl v tom i jistý globální výhled.

Vezměme to popořadě, tedy napřed Ukrajinu, pak energetiku a na závěr to, co nezaznělo a co zatím lidé tak palčivě nevnímají. Průmyslníci ale ano. Vláda by spolu s nimi měla najít recepty pro velkou ekonomickou transformaci a také odpověď na to, jak pro ni získat občany. Válka a drahá elektřina a plyn nás drtí teď, ztráta schopnosti vyrábět by nám zničila budoucnost.

Video placeholde
Fialův projev k národu: K drahotě přispěla minulá vláda, Rusko nás chce vydírat • Česká televize

Co se týká přiblížení Ukrajiny k EU, Česko bude znovu bojovat bitvu, kterou jsme vedli už v roce 2009 během našeho prvního předsednictví. Tehdy nám záleželo na tom, aby projekt Východního partnerství, který zahrnuje Ukrajinu, Moldavsko, Gruzii, Bělorusko, Arménii a Ázerbájdžán co nejvíce přiblížil tyto země k unii. Proti se postavila především Francie, která měla zájem spíše na východním středomoří a Africe. Pravdu jsme měli my a dnes vidíme, jak do Západem vyklizeného prostoru expanduje ruský vliv.

Putinovu agresi umožnila západní slabost, což se netýká jen EU, ale i NATO a USA. Nyní máme šanci na reparát. Opět ale stojíme proti Francouzům, Němcům, ale i dalším (ozvalo se třeba Portugalsko), kteří si nepřejí přijmout Ukrajinu mezi sebe. A také nechtějí tvrdou porážku Ruska. Samozřejmě to spolu souvisí a jde o hrubou strategickou chybu. Je totiž v zájmu Západu mít Ukrajinu silnou a Rusko slabé, ne obráceně, jak si zřejmě myslí někteří politici v Berlíně, v Paříži a v Bruselu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!