Akcie 2022 – vybírejte z menu à la carte!

Po euforickém roku 2021 vstoupily akcie do dalšího kalendářního období poměrně nervózně

Po euforickém roku 2021 vstoupily akcie do dalšího kalendářního období poměrně nervózně Zdroj: Unsplash

Proslulé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street
2
Fotogalerie

Po euforickém roku 2021 vstoupily akcie do dalšího kalendářního období poměrně nervózně. Nad investory stojí obava z rychlého růstu sazeb americké centrální banky a také postupné, ale rychlejší než očekávané utlumení kvantitativního uvolňování.

Zatím se pokles týká spíše akcií „růstových“, a převážně těch, kde sice rostou tržby, ale k zisku je ještě hodně daleko. Na sliby nyní investoři neslyší, chtějí vidět reálnou hodnotu, a proto tyto akcie nyní korigují nejvíce. Index technologických akcií ztrácí letos již přes osm procent. Neházejme flintu do žita, zájem se přesunul, v kurzu jsou nyní akcie komoditního sektoru, vidíme rotaci do firem stabilních, jejichž tržby nerostou závratným tempem, ale vytvářejí pravidelný solidní zisk i v dobách těžkých, a ještě platí dividendu.

Také regionálně se vývoj trhů diferencuje, více pod tlakem jsou nyní americké trhy, naopak Evropa zatím nijak zásadně nepadá a povzbuzení přinesly dnes akcie v Hongkongu, když Čína snížila úrokové sazby. Letošní rok tak bude více o „chemii“, jak si namíchat ten správný koktejl akcií, nejen o slepém následování indexu. Jestliže jsme si loni vystačili s nabídkou „sněz, co můžeš“, letos to bude o vybírání akcií z „menu à la carte“.

My v J&T nadále sázíme na mix domácích a zahraničních akcií, v Praze jsou našimi favority Komerční banka, Česká zbrojovka a ČEZ. V Evropě se soustředíme nejen na VW, Telefóniku, E.On, Eutelsat, ale i na další akcie právě ze sektoru „klasické staré ekonomiky“. Nadále je v popředí zájmu i komoditní sektor, ropa se drží na nejvyšších úrovních za poslední roky, poptávka po technických kovech je a bude nadále vysoká. Proto máme v portfoliu firmy jako BP, Shell, Vale či Norilsk Nickel.

A když jsme u jednotlivých regionů, po výplachu na velkých čínských technologických gigantech možná nastává to období, kdy se opatrně začít vracet. Třeba k takové Alibabě (v Hongkongu). Ve výprodejích jsou nyní i ruské akcie kvůli obavám z konfliktu s Ukrajinou. Osobně se domnívám, že Rusko velký konflikt riskovat nechce, a proto se snažím postupně si některé akcie dokupovat do portfolia. A pozor, podle mého názoru i velké americké technologické firmy budou zajímavé, chce to trpělivost a počkat na pokles.

Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti