Nomura měla zrnko pravdy, riziko pádu koruny roste

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Dominik Kučera

Česká ekonomická obec se shodla: nedávný závěr analytiků Nomury, že české koruně hrozí měnová krize, byl mimo. Je to tak. Mám ale obavu, že riziko pádu zdejší měny přece jen mírně roste. 

Toto riziko obecně sílí zejména v zemích, které se dopouštějí chyb ve své domácí hospodářské politice. Slavný příklad měnové krize se odehrál v září 1992, kdy byla Velká Británie v důsledku chybně nastavené měnové politiky nucena s velkou ostudou vyřadit libru z unijního mechanismu směnných kurzů. Z podobných důvodů si měnovou patálií prošlo i Česko v květnu 1997. Měnovou krizí (byť vleklou, nikoli šokovou) je v posledních letech razantní oslabování turecké liry dané tlakem prezidenta Erdogana, aby tamní centrální banka setrvale držela úrokové sazby nepřiměřeně nízko. 

Z(a)tracená čísla 16. díl - Pád cen bytů

Video placeholde
• Videohub

Společným znakem uvedených incidentů je chyba na straně měnové politiky. Stejně tak ale mohou měnovou krizi způsobit chyby v politice rozpočtové. Stačí si vzpomenout na nedávné otřesy na trhu s librou a britskými státními dluhopisy v důsledku plánu tehdejší britské premiérky Trussové divoce snížit vícero druhů daní, což by prudce zvýšilo deficity tamního státního rozpočtu. 

Ohledně měnové politiky České národní banky (ČNB) se vede spíš už jen jemná debata, zda ještě poněkud zvýšit sazby z dnešní už velmi vysoké úrovně. Naproti tomu leckteré rozhodnutí na poli rozpočtové politiky vyvolává údiv a znepokojení: namísto výrazných úspor byla letos vyhlášena zbytečně plošná opatření na pomoc s drahými energiemi, bez jakéhokoli zásahu prošly rychlé valorizace penzí, bylo zavedeno výchovné, za své vzala elektronická evidence tržeb a byly zesíleny daňové výjimky v oblasti DPH a zdanění podnikatelů. 

Česká fiskální politika tak – bez ohledu na diplomaticky formulované obavy ze strany představitelů ČNB – táhne ekonomiku přesně opačným směrem než politika měnová. Bude-li tato nekonzistence sílit, koruna se investorům skutečně může začít zdát toxická. 

Autor je ekonom České spořitelny