Miroslav Frayer: Zareagují trhy na ECB?

ECB, Evropská centrální banka,

ECB, Evropská centrální banka, Zdroj: ctk

Zatímco v minulém týdnu svými statistikami z trhu práce poutaly Spojené státy, v tomto týdnu to je ECB, která právě dnes zasedá ke své měnové politice.

Z průzkumu agentury Bloomberg vyplynulo, že analytici počítají s prodloužením stávajícího programu kvantitativního uvolňování za horizont března 2017, na kdy byl ohlášen jeho konec. Pravděpodobné je i snížení depozitní sazby či další kolo repooperací na dodávku další likvidity (TLTRO III). My se kloníme k první variantě a myslíme si, že dojde i k úpravě parametrů nákupů aktiv.

Další přísun peněz skrz TLTRO nevylučujeme v dlouhodobějším horizontu a předpokládáme, že součástí kolaterálu by mohly být i hypoteční úvěry. Důvodem uvolnění měnových kohoutů je nízká inflace, zatímco údaje z reálné ekonomiky špatně nevyznívají.

Na druhou stranu tyto nekonvenční nástroje mohou mít dlouhodobé negativní implikaci, a je nutné tak správně načasovat odchod z těchto opatření. K postupnému snižování nakupovaných aktiv v rámci kvantitativního uvolňování by mělo dle nás docházet již během příštího roku.

Mariu Draghimu a jeho partě to částečně usnadní situace na akciových trzích. ECB bude zasedat za nejklidnějších podmínek na trhu od doby, kdy spustila kvantitativní uvolňování. Uvidíme dnes odpoledne, zda centrální banka překvapí a rozčeří stojaté vody.

Autor je analytikem Komerční banky