Náš člověk v Budapešti: Maďarská osvěta

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/ap

Věděli jste, že v Maďarsku bude druhého října referendum o povinných kvótách, které chce prosadit Brusel? Možná víte, že vláda vede proti těmto kvótám a uprchlíkům vůbec intenzivní kampaň.

Úspěšnou, protože migranty tu nechtějí vidět už dvě třetiny obyvatel. Možná ale nevíte, že proti vládní masáži se rozvinula i antikampaň. Úsměvná, i když mnohdy skrz slzy.

Z rádia, televize, internetu a naposledy i z velkoplošných plakátů po celé zemi křičí na člověka hesla jako „Věděli jste, že pařížské atentáty spáchali migranti?“ Anebo: „Věděli jste, že od začátku migrační krize se v Evropě zvýšil počet případů obtěžování žen?“

Přečtěte si:

Ale na scéně se opět objevila mimoparlamentní Strana maďarského dvouocasého psa. Na internetu už bojuje proti vládě delší dobu („Věděli jste, že na olympiádě jsou pro maďarské sportovce největším nebezpečím sportovci z jiných zemí?“).

Nyní posbírala peníze i na vlastní plakáty a ptá se lidí: „Věděli jste, že průměrný Maďar vidí za svůj život víc ufonů než migrantů?“ Mně se nejvíc líbí esenciální „Věděli jste, že vás opět považují za hlupáky?“Hle, stále platí: Kdo má humor, ví všechno; kdo humor nemá, je všeho schopný.