Náš člověk v Budapešti: Totalitní pivo

Adolf Hitler

Adolf Hitler Zdroj: Profimedia.cz

Levicové aktivistické organizace rozmístili na místě sochy diktátorů Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a Josifa Stalina
Levicové aktivistické organizace rozmístili na místě sochy diktátorů Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a Josifa Stalina
Adolf Hitler při rozhovoru s finským generálem Carlem Mannerheimem
4
Fotogalerie

Maďarský parlament včera řešil novelu zákona o zákazu používání totalitních symbolů na veřejnosti. Hákový kříž, znak SS, šípový kříž maďarských fašistů či rudou pěticípou hvězdu zákon zakazuje od počátku devadesátých let. Rudá hvězda ale vystrčila růžky na značce světoznámého piva.

„Do očí bijící symbol uráží statisíce maďarských občanů, kteří trpěli za komunismu“ − takto se dají shrnout pohnutky iniciátorů novely, která zakazuje totalitní symboly i pro komerční využití, v tomto případě na etiketě nejznámějšího nizozemského piva. Proč však začala pivní rudá hvězda na pivu vadit až teď? Jde o to, že Nizozemci zničili sikulské pivo v Rumunsku.

Zdánlivě nesouvisející musím vysvětlit. Sikulové jsou etnická skupina Maďarů ve východní Transylvánii, kteří přišli do Karpatské kotliny v 9. století, a tato skupina zůstala v zajetí vysokých kopců víceméně izolovaná čili si nejvíce zachovala své „maďarství“.

Není divu, že když jsou Sikulové ohrožováni, spínají se obranné reflexy až v Budapešti. Stejně jako teď, kdy nizozemský pivovarnický mamut dosáhl u rumunského soudu zákaz používat označení sikulské pivo, protože jeho název příliš připomínal jiný výrobek pod nizozemským dohledem v Rumunsku. „Rumunské soudní rozhodnutí je děsivé.

Jde o protimaďarský krok a v takové situaci se musejí spojit všichni Maďaři a vystoupit proti nizozemskému iniciátorovi takového verdiktu,“ tak vidí situaci šéf úřadu vlády a předkladatel normy János Lázár. Norma už v politickém slangu stačila zdomácnět pod označením lex Heineken.

Autor je spolupracovníkem redakce.