Náš člověk v USA Julie Urbišová: Jednou a dost

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence Zdroj: ČTK

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Hillary Clintonová a Tim Kaine
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
7
Fotogalerie

Pence – Kaine. Jména, která do úterního večera nikomu moc neříkala. Je až s podivem, že muži – kandidáti na amerického viceprezidenta – stojí na samém okraji zájmu voličů a velké pozornosti se jim dostane jen jednou, v jediné debatě potenciálních viceprezidentů. Vždyť se už mnohokrát v historii USA stalo, že prezident musel odstoupit či během úřadu zemřel a právě z těchto neznámých se staly nejsledovanější tváře světa.

 Navíc není tak úplně pravda, že jsou Pence a Kaine neznámí politici. Oba se ve veřejném životě pohybují dost dlouho na to, aby měli do Washingtonu průpravu. Mike Pence, guvernér státu Indiana, se v debatě ukázal jako vítěz. Jako by si politici tentokrát vyměnili strany, a i když se republikán Pence často vyhýbal odpovědi nebo rovnou stočil téma někam jinam, byl to on, kdo působil připraveně a klidně.

Ono se mu není co divit, že často nenacházel odpovědi – bránit vše, co v minulosti někde utrousil Donald Trump, byl totiž nesplnitelný úkol. Několikrát se snažil Kaineho kritiku ukončit strohým – to není pravda, jako v případě ci - tovaného prohlášení Donalda Trumpa, že NATO je zastaralé. Jak ale později novináři ukázali, Trump toto a mnoho dalšího skutečně řekl. Pravá ruka Hillary Clintonové, senátor Tim Kaine, se tentokrát ujal role agresora. Spíš než dobrovolně to ale udělal z příkazu lidí z předvolebního zákulisí.

Jak jinak si vysvětlit jeho snahu o přerušování slova za každou cenu a opakované vytahování Trumpova problému s daněmi ( jako by najednou nebylo jiné téma a tohle se stalo jedinou zbraní demokratů)? Jeho dobrácká, usměvavá tvář se k tomuto agresivnímu projevu tak nějak nehodila a málokdo mu ji uvěřil. Nebylo velkým překvapením, že po viceprezidentské debatě slavili republikáni. Voliče i žurnalisty si Mike Pence získal právě svým státnickým vystupováním (cokoli ve srovnání s Trumpem bude působit státnicky).

Pence nezapře dlouholetou zkušenost ve vysoké politice, ví, jak v podstatě stejná prohlášení zaobalit tak, aby se nad nimi i lidé tíhnoucí spíše k demokratům alespoň zamysleli. Mezi americkými novináři už začaly koloval vtípky, že to dokonce zvládl tak dobře, že se na něj Trump teď bude zlobit. Bude teď republikánský volební tým nutit Trumpa koukat na záznam debaty, aby se od svého parťáka poučil a naučil, jak mluvit a vystupovat příště? Vtipná, ovšem dost nereálná představa.