Názory odjinud: Evropou obchází strašidlo Syriza

Evropou obchází strašidlo Syriza.

Evropou obchází strašidlo Syriza. Zdroj: profimedia, kolaz E15

Vítězství radikálně levicové Syrizy v řeckých volbách vyvolalo v Evropě mnoho otázek a silných slov. Komentáře v samotném Řecku jsou poměrně smířlivé. Levicový list To Vima nástup nového premiéra otevřeně vítá, konzervativnější deník Kathimerini upozorňuje na rizika, ale optimisticky doufá v Tsiprasův obrat k odpovědné politice. Řecký novinář Janis Palaiologos v americkém listu Wall Street Journal hledá příčiny vítězství radikálů.

The Wall Street Journal: Kolizní kurz

Triumf Syrizy v nedělních volbách je milníkem v evropské politice. Syriza je první vítěznou stranou v eurozóně, která si zakládá na tvrdé opozici proti konsenzu Berlín-Brusel-Frankfurt. Ne náhodou slaví krajní levice svůj první volební úspěch právě v Řecku. Země trpí svou variantou Velké deprese, její ekonomika se od roku 2008 zmenšila o čtvrtinu a její nezaměstnanost už tři roky nespadla pod 25 procent.

Účty za šestiletou recesi a pět let tvrdého zvyšování daní a úsporných opatření byly zdrcující. Co ale lidi naštvalo nejvíc, byl pocit, že náklady nejsou sdílené rovnoměrně. Drtivá většina z 900 tisíc lidí, kteří od roku 2009 přišli o práci, byli zaměstnanci soukromého sektoru. Neustále slibovaný boj proti korupci a daňovým únikům až na pár chycených malých ryb nepřišel.

Podobné nespravedlnosti se přidávaly k pocitu ponížení z toho, že politiku Řekům diktoval zahraniční kapitál a mezinárodní organizace. Hvězdný nástup Syrizy se opírá o její sliby zmíněné křivdy napravit. Nový premiér Tsipras zvolil tradiční levicovou rétoriku – brát několika (oligarchům, jak říká), a tím hojit rány mnohých. Přidal k tomu národní hrdost. Tento apel je také základem křehké koalice s Nezávislými Řeky. Je to ovšem jediné, co koaliční strany spojuje. V ničem jiném se neshodnou.

Tsiprasova cesta od poezie kampaní k próze vládnutí povede politickým minovým polem. Podivné spojení jasně ukazuje, že Tsipras se rozhodl jít do střetu s Evropou tvrdě. Je to ale velmi nebezpečný gambit. Otevřená kolize mezi novou vládou a jejími věřiteli může spustit odliv vkladů z řeckých bank. Pak bude Tsipras stát proti nejtvrdší překážce ze všech: proti vůli Řeků, z nichž drtivá většina si přeje zůstat v eurozóně.

I Kathimerini: Obrat k odpovědnosti

Cokoli se stane v souvislosti s jednáním nové vlády s evropskými partnery a věřiteli, stane se rychle, protože zásoby politické korektnosti a diplomatických způsobů se rychle vyčerpávají na obou stranách. Nikdo by si neměl hýčkat žádné iluze. Roli poslů budou hrát obvyklí podezřelí: francouzský prezident Hollande a šéf europarlamentu Schulz vycházejíce z úvahy, že socialista bude v rozhovoru s novým řeckým premiérem volit jemnější jazyk. Nicméně rozkazy z velitelského centra budou stále tytéž: „Dokončete reformy, dodržujte dohody, pak se můžeme bavit o zbytku.“

Právě reformy jsou velkou překážkou. Tsipras by mohl prosadit některá opatření, s nimiž dnes nesouhlasí, trojka by mohla přijmout část programu Syrizy, může být přijato pár kroků v boji s daňovými úniky a korupcí a stejně tak lze najít způsob, jak zmírnit požadavky trojky na oblast rozpočtových přebytků a dluhu. Všechno to může znít rozumně a jednoduše, ale bude velmi těžké se podobných kompromisů dobrat. Reálná ekonomika by se pak nicméně hnula, trhy by vyhodnotily nového premiéra jako Lulu spíše než jako Chavéze a věci by se mohly vrátit do normálu.

Tsipras dostane šanci přiklonit se k odpovědnosti. Kulhající ekonomika a riziko bankovní krize mu poskytnou argumenty. Každý doma i v zahraničí by jej měl podpořit, jinak hrozí další katastrofa. Přesněji řečeno přetrhání pout mezi Řeckem a evropskými státy, které by mohlo mít i geopolitické důsledky. To je trnitá cesta, na niž Řekové nejsou v nejmenším připraveni.

To Vima: Tsiprasova éra

Vítězství Syrizy je výrazné a historické. Poprvé od vzniku moderního řeckého státu vyhrála volby a dostává se k moci strana náležející k „širší levici“ a bude mít příležitost vládnout Řecku. Desetiletí stará a nenaplněná touha generací a generací našich levicových krajanů se stává skutečností. Vzhledem k historickým břemenům i současné situaci je volba řeckého lidu unikátní a mimořádná.

Aby k ní mohlo dojít, musely padnout politické ploty a ideologické bariéry a bylo třeba překousnout mnoho rodinných sporů. K tomu všemu došlo pod tlakem bezprecedentní finanční krize, která rozhlodala strany u moci, diskreditovala jejich lídry a připravila půdu pro Tsiprasův nástup. Dopady vítězství dosud nelze předjímat. Lze ale s jistotou říci, že Tsiprasovo vítězství změní řeckou politiku od základu.

O jeho straně vládnou pochybnosti nejen v domácím finančním systému, ale také v převládajícím evropském myšlení. Nesmíme zapomenout ani na to, že Tsiprasovi je teprve 40 let, což z něj dělá momentálně nejmladšího premiéra v Evropě.

Nepochybně přivede do politiky více mladých lidí, což ukázal už ve chvíli, kdy vyzval mladé řecké vědce, aby se vrátili do vlasti.
Nade vším bude politickému životu dominovat snaha o obnovu. Není pochyb, že vstupujeme do nové éry. Teprve uvidíme, zda zemi a jejímu lidu prospěje.