Pavel Otto: Dezertoval raroh

Raroh lovecký

Raroh lovecký Zdroj: CC BY 2.0: Omar Runolfsson

Minulý týden bylo na pražském magistrátu i mezi vládními činovníky tak rušno, že to zápisník poněkud unavilo. Proto se tentokrát nebude věnovat politikům, ale ptákům.

Přerovským ornitologům se v areálu chemičky Precheza podařilo odchytit jednoho z nejvzácnějších dravců, raroha loveckého. Sedmiletý samec s rozpětím křídel 130 centimetrů ulétl armádě, od níž dostal za úkol vyhánět z přerovského letiště jiné ptáky. A to není všechno. Podle ministerstva obrany nedezertoval poprvé, navíc mu prý selhala vysílačka.
No jistě, na nepořádek v tomto rezortu jsme si už zvykli. Kdopak ty vysílačky dodal? A byly řádně vysoutěženy? Raději to nechtějte vědět.

Sdružení Dialog pro Pardubice muselo odložit projekt zooparku specializovaného na chov papoušků Ara za 40 milionů, protože neuspělo s žádostí o evropské dotace. Podá ji ale znovu. Držím palce, konečně rozumný projekt za bruselské peníze! Jen bych se v nové žádosti vyhnul obratům typu „Trhni si, parchante“ a podobně.

Ptáci, kteří se dobře potápí, jsou špatní letci, píše se podle ČTK ve studii zveřejněné americkou akademií věd. To by jeden neřekl. I když třeba takový ledňáček říční… Ornitologové začali v Beskydech monitorovat vzácného strakapouda bělohřbetého. V Česku hnízdí 150 až 250 párů, z toho právě v Beskydech jich je přes stovku. Oproti politikům, kteří sají lidskou krev (s výjimkou těch několika málo, co dávají přednost alkoholu), se živí hmyzem žijícím v mrtvém dřevě.