Pavel Otto: Druhá větev křoví

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Rok se s rokem sešel. O Nagygate se napsalo pár ostřejších a také rádoby státotvornějších komentářů a jede se dál. Pokud jde o samotnou kauzu, tedy kmotry, exposlance ODS a možné zneužití Vojenského zpravodajství, tak se toho mnoho nového nestalo. Snad až na to, že se křoví poněkud rozkošatilo.

I když větev „organizování trestné činnosti“ kolem zpravodajců má začít projednávat soud a údajně se dokončuje větev úniku informací z civilní kontrarozvědky, o klientelistické síti víme od loňska jen to, že to byla jakási „protistátní sabotážní skupina“.

Ovšem i mnohem jednodušší otázky překrývá mlha. Proč stále ještě neznáme vlastníky 120 až 150 milionů korun a desítek kilogramů zlata zabavených v Komerční bance, s nimiž se dva dny po razii chlubili žalobce Ištvan se šéfem protimafiánského útvaru Šlachtou?

To jim dosud banka neposkytla informace? Anebo jen účelově a bez důkazů ukázali prstem na obviněné? A proč Ištvan tvrdil, že zatkne více členů Nečasovy vlády? Aby prezident Zeman mohl odmítnout pokračování pravicové koalice? Právě Zeman se tehdy Ištvana zastal s tím, že prý do několika týdnů posune celý případ dopředu.

Neposunul. Přesto většina politiků včetně hlavy státu mlčí. Asi upínají pozornost k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který začne větev o krtečcích z armádní tajné služby řešit. Mimochodem už za měsíc to bude rok, co Nejvyšší soud uťal větev zvanou trafikanti. Kdyby byl zpochybněn v pořadí už druhý výhonek Ištvanova křoviska, měla by se o jeho práci začít zajímat alespoň ministryně spravedlnosti.