Pavel Otto: Hnědočeši

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Z historie známe Staročechy a Mladočechy. A samozřejmě víme, že tuto zemi společně sdílí Jihočeši, Severočeši, Západočeši nebo Východočeši a také Moravané, Slezané a konečně i Pražané. Podle sochaře a kreslíře Jana Bernata s novou vládou prezidenta Miloše Zemana, tedy vlastně Jiřího Rusnoka, rozeznáváme ještě další druh. V souvislosti s jistými ministry Bernat hovoří o takzvaných hnědočeších.

Za jakéhokoli režimu nebo situace vlezou komukoli úplně kamkoli, odhalil zápisníku svůj zbrusu nový objev. Zatímco rozlišovat některé spoluobčany podle regionů je někdy obtížné, hnědočechy prý poznáte hned. Je to snadné, prostě je vám z nich špatně, vysvětlil Bernat. Souhlasíme. Už cestou na Hrad, kam si nastávající Rusnokův kabinet jel v bílém autobusu pro požehnání, se měli jeho členové pohádat.

Zatímco jedni křičeli, že budou u koryta čtyři měsíce, druzí hlasitě oponovali, že tam vydrží až do května dalšího roku.
Pěkný začátek vládnutí.

Olomoucký žalobce Ištvan si nedá pokoj ani o prázdninách, za katr chce poslat i expremiéra Nečase. Horlivý boj tohoto prokurátora proti údajné korupci poněkud páchne a svým odérem připomíná slavné (a oproti Ištvanovi rovněž chutné) syrečky, taktéž z Olomouce. Zajímavá shoda.

Bylo oznámeno, že 17. července zahájí Poslanecká sněmovna jednání o svém rozpuštění. Zainteresovaní pozorovatelé tvrdí, že to je chybný termín. Podle nich by se celý proces měl správně nazývat rozprava o vypuštění. To proto, že kapři si rybník nevypustí. Takže je jasné, jak to příští středu dopadne.

Máme vládu. Ó my se máme