Pavel Otto: Kradou jen chudí?

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Průzkum České televize vystavil Sobotkově vládě nepěkné vysvědčení. Tázaní ji oznámkovali horší trojkou. Nejkritičtější byli k nakládání s veřejnými prostředky. Zápisník k tomu přidává personální politiku. Navzdory tomu, že kabinet prosazuje služební zákon, aby prý už po žádných volbách nová garnitura nemohla pořádat noci dlouhých nožů, zvláště hnutí majitele Agrofertu Andreje Babiše předvedlo velký čistkový apetit.

Ministři ANO nevyházeli jen náměstky, ale také ředitele sekcí a odborů. Vedle toho se babišovci hrnou do státních firem. Jinak toho koalice mnoho nepředvedla. Jistě, levicové voliče potěšilo zrušení posledního zdravotnického poplatku za hospitalizaci. Jenže pak následovaly hádky o to, jak vzniklou dvoumiliardovou díru zalátat.

Teď se bude vláda handrkovat o podobu státního rozpočtu na příští rok. A dohadování to bude asi mimořádně svízelné, protože představy dvou nejsilnějších stran se zcela liší. Dokonce se neshodují ani na zvýšení svých platů. Zatímco sociální demokraté chtějí ústavním činitelům přidat několik stokorun, Babišovi to připadá směšné a nic by nezvyšoval.

„Když jdou lidi do politiky, tak to mají brát jako službu národu a zemi a měli by být zajištěni. Potom by nemuseli brát vůbec nic a nemuseli by ani krást,“ prohlásil lídr ANO. Podle jeho vidění světa jsou vlastně všichni politici zločinci. Podobná demagogie je rovněž směšná. Nebo snad někdo věří tomu, že kradou jen chudí, zatímco bohatí se věnují výhradně charitě, popřípadě službě národu a zemi?