Pavel Otto: Lidé, bděte!

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Zatímco premiér Sobotka chce kvůli boji s terorismem přidat peníze kontrarozvědce, vládní KDU-ČSL přišla s mnohem levnějším a podle ní i efektivnějším řešením. Celostátní odborná komise partaje pro obranu, bezpečnost a zpravodajské služby vyzvala lidovce, aby nabádali občany ke zvýšenému zájmu o dění v bezprostředním okolí.

„Bdělá veřejnost je jedním z nejsilnějších nástrojů, kterými demokratická společnost disponuje. Je to nezbytná součást prevence před terorem,“ stojí ve výzvě. Nic nového pod sluncem. Strana jen oprášila odkaz Julia Fučíka z jeho Reportáže psané na oprátce. A jak to zařídit v praxi? Možná by mohl být znovuzrozen jeden z nástrojů Husákovy normalizace, takzvaný uliční důvěrník.

Reakce českých politiků na útok v Paříži jsou vůbec trapné, místy až vyčurané. V dojemné shodě projevují solidaritu Francouzům, aby jedním dechem ujišťovali, že Česku podobný incident nehrozí, takže až na několik kosmetických opatření, jako je pošťouchnutí bezpečnostních složek, není nutné něco dělat. Zkrátka se nás to příliš netýká.

Nutno podotknout, že vedle politiků se na krveprolití zviditelňují i někteří novináři hlásající zákaz islámu. Svou bramboračku si v rozhovoru pro deník.cz přihřál také prezident Zeman. Ten by deportoval muslimy, kteří se nepřizpůsobili poměrům ve svých nových vlastech. A co deportovat z Hradu kancléře Mynáře, který místo toho, aby si už konečně obstaral bezpečnostní prověrku, projevuje mimořádně vytříbený čuch na levné nemovitosti? Tak k tomu se hlava státu nechystá ani náhodou.