Pavel Otto: O co v Praze vlastně šlo?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Pražské fórum Let my people live! bylo teprve čtvrté, které Evropský židovský kongres od svého vzniku v roce 2005 uspořádal. Oproti tomu Světový židovský kongres založený v roce 1936, jehož prezidentem je americký miliardář Ronald Lauder, se už tradičně podílel na přípravách pietního aktu přímo v Osvětimi. Poláci tam letos nechtěli ruského vůdce Vladimira Putina, protože odmítají tolerovat angažmá jeho země v ukrajinském konfliktu.

Naopak pražské setkání zorganizované ruským miliardářem Vjačeslavem Moše Kantorem, tedy šéfem toho druhého židovského kongresu, si podle všeho vytklo za cíl tento fakt alespoň trochu napravit. Vedle zástupců evropských parlamentů a představitelů mocností, které porazily nacisty, měl být jednou z hlavních ikon široké plejády státníků právě Putin. I když na pozvání Miloše Zemana nakonec nereagoval, nelze akci z pohledu organizátorů považovat za úplné fiasko.

Nechyběl známý dirigent Vladimir Spivakov, který loni v březnu podpořil Putinův postup na Ukrajině, za což o něco později na koncertě v New Yorku sklidil kritiku. O rozruch se postaral Putinův blízký spolupracovník, podnikatel Vladimir Jakunin, který se po anexi Krymu ocitl na sankčním seznamu USA. Tvrzení, že se mezi oficiálními řečníky objevil jaksi nečekaně, je lživé.

V okázale provedeném programu pro hosty, který se na poslední chvíli určitě nevyráběl, jeho jméno je. Ani Kantor se vazbami na Putina netajil, když o něm na úvod fóra řekl, že je největším ochráncem Židů v Rusku. Takže o co vlastně šlo? Opravdu o holokaust?