Pavel Otto: Politika po česku

Volby 2013 (ilustrační foto)

Volby 2013 (ilustrační foto) Zdroj: Hynek Glos

Politické partaje jsou na tom jako sexuálně zpomalený šimpanzí samec Sherley, kterého v hodonínské zoo učí, jak navázat intimní vztahy s partnerkami a zplodit s nimi potomstvo. Alespoň dle stranických programů nám schopnosti stran získat přízeň voličů připadají srovnatelné s milostnými zkušenostmi opičího panice.

„V těchto volbách nejde o dílčí body programů, ale o způsob vlády: snadno zpět k socialismu, anebo pracně demokraticky dál?“ klade otázku TOP 09, která chce být obranným valem proti mocichtivému prezidentovi. Jenže až na tuto jednu větu se v programu strany nadržené na pozici pravicového hegemona o jejím ústředním tématu už nic nedočteme. ODS ten svůj zase kouskuje jako televizní seriál. Asi doufá, že tak znásobí touhu voličů odevzdat jí hlas. ČSSD jako obvykle slibuje, slibuje a slibuje. A totálně oblbnout veškerou zletilou populaci se snaží hnutí ANO, jehož program připomíná slohové cvičení. Kdo ví, jestli by to nakonec nebyli babišovci, kdo by u šimpanzích samic bodoval. Každopádně platí, že všichni vzývači veřejného blaha by si měli udělat výlet do Hodonína, kde Sherleymu pouští na zeď výběhu videa ze života opičí tlupy, aby odkoukal, jak na to.

A mimochodem, agentura STEM zjistila, že dvě třetiny obyvatelstva věří státnímu zástupci Ištvanovi. Připomínáme jiný průzkum z loňského prosince, podle něhož stejně tolik lidí věří tomu, že dárky naděluje Ježíšek (pouze mizivé procento si myslí, že to je Santa nebo děda Mráz). Důvodem totožného počtu příznivců Ištvana a Ježíška je zřejmě to, že nadělují oba.