Pavel Otto: Proč se Sobotka směje

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Jistě jste si toho také všimli: volby nevolby, puč nepuč, Zeman nezeman, šéf socialistů Sobotka se pořád směje na celé kolo. Jeden si říká, kde na to bere náladu a energii.

Vždyť volby pro jeho partaj dopadly mizerně, Michal, Zdeněk, Jeroným a další přátelé mu jistě nedají pokoj a Zeman ho napíná na skřipec, jak to jde. A bude v tom pokračovat, protože se přitom tolik baví! To Sobotka žebrající už mnoho týdnů o jmenování premiérem ví. Jenže proč se stále řehtá jako houpací kůň?

Zeptali jsme se Lidového domu. Ten tvrdí, že prošel tvrdým mediálním tréninkem, aby prý nepůsobil jako suchar. Tolik oficiální verze. Skutečná pravda nás čekala na hranici USA a Mexika. Jistá dáma, která propůjčila svůj hlas skřítkům z Pařezové chaloupky a podpořila Zemana v přímé volbě hlavy českého státu, a muž mistrně vládnoucí mačetou tam plnili pytle marihuanou.

„Když si vytočí třicet procent, Miloš ho nesejme,“ skuhravě věštila ta minulým režimem ošlehaná žena. „A navíc dostane sekačku,“ přidal se Danny (neplést s románovým Josefem Škvoreckým, ta doba už je nenávratně pryč).

Podle všeho (a to říkáme zcela nezasaženi názory VK) se časy skutečně změnily. Žáby už jsou tak velké, že než je člověk spolkne, nutně si musí zahulit. Abyste tedy mohli být premiérem, je třeba mít neustále v kapse trávu. Ještě poznámka na okraj. Určitě jste zaznamenali i to, že jsme některé aktéry dnešního zápisníku nejmenovali. Ukázat na někoho prstem a nejmenovat ho je teď běžné. I další věci se tak nějak plíživě mění.