Pavla Palaščáková: Aliance zasela vítr

Anna Verešová, mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu, která loni sesbírala více než zákonem požadovaných 350 tisíc podpisů a prosadila tak vypsání v pořadí osmého referenda v historii samostatného Slovenska.

Anna Verešová, mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu, která loni sesbírala více než zákonem požadovaných 350 tisíc podpisů a prosadila tak vypsání v pořadí osmého referenda v historii samostatného Slovenska. Zdroj: ctk

Slovenská Aliance za rodinu si prosazením referenda o právech homosexuálů prokázala medvědí službu. Čekala, že lidové hlasování pod Tatrami navěky znemožní gayům a lesbám adoptovat děti a uzavírat sňatky. V konečném důsledku ale může mít opačný efekt. Svoboda a Solidarita (SaS) už v parlamentu jedná s ostatními stranami o podpoře zákona o registrovaných partnerstvích. Potřebu seriózní debaty o tématu vyjádřila i SDKU-DS.

Co je však pro konzervativce horší, liberálové chtějí otevřít i diskuzi o odluce církve od státu. Kontroverzní kampaň se totiž vedla také v kostelech a aliance se dosud zdráhá potvrdit či vyvrátit všeobecné podezření, že katolická církev notně přispěla na propagaci hlasování i finančně.

Poslanec SaS Martin Poliačik tvrdí, že by se měl „zúžit rozsah privilegií přiznaných katolické církvi tak, aby na Slovensku existovala pluralita názorů, liberální demokracie a aby jeden světonázor a jeho praktikování nestál nad ostatními“. Ozývají se dokonce hlasy, že nízkou účastí v hlasování dostala fatální úder „farská republika“, tedy ti, kdo sní o pořádcích z dob válečného státu.

Aliance navíc některé obyvatele zvedla ze židle, když po oznámení výsledků označila plebiscit za úžasné dobrodružství. Rýpalové v této souvislosti připomínají, že tato jejich víkendová zábava stála daňové poplatníky více než šest milionů eur. To však není zase tak vysoká cena za důkaz, že Slovensko není Balkán, konkrétně Chorvatsko, kde koncem roku 2013 podobné hlasování „na ochranu rodiny“ prošlo.