Pavla Palaščáková: Biľakovy zásluhy

Bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa Vasil Biľak (na archivním snímku z 31. března 2000).

Bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa Vasil Biľak (na archivním snímku z 31. března 2000). Zdroj: CTK

Zapadlá rusínská víska Krajná Bystrá ví, jak na sebe upozornit. Obec se třemi stovkami obyvatel odhalila památník zřejmě jedinému slavnému rodákovi, který se podle nápisu na desce zasloužil o rozvoj východního Slovenska.

„Vztah doktora Vasila Biľaka k tomuto kraji, ke Krajné Bystré a jejím lidem, byl upřímný a hodný obdivu,“ pravil starosta obce Ján Štefanco při slavnostním aktu. Místní obyvatelé dodávají, že Biľak postavil kulturní dům a školu. Jistě, Hitler zase stavěl silnice a Stalin industrializoval Rusko.

Mnoho evropských lídrů dokáže tvrdit, že ukrajinské příměří funguje, i kdyby jim grady sypaly rakety přímo na hlavu. Slovenský premiér Robert Fico zašel ještě dál a myslí si, že selanku v Donbasu je třeba podpořit zjemněním sankcí vůči Moskvě. „Dialog se nedá vést s lidmi, kteří nemohou cestovat,“ podotkl s tím, že by Evropská unie měla učinit alespoň symbolické ústupky. Pokud to takhle půjde dál, mohlo by se stát, že příští pomník signatáři zvacího dopisu odhalí v Topoľčanech.

Ve filmovém světě se může stát, že Varšava porazí Moskvu. Černobílá Ida v oscarovém klání o nejlepší neanglicky mluvený film zdolala ruskou příšeru. Oba snímky jsou však doma přijímány kontroverzně, a tak je v diskuzích část poražených spokojenější než někteří vítězové. Padají názory, že nominace Leviatana byla jen provokací Američanů, kteří věděli, jak se Rusům nelíbí. V Polsku zase přispěvatelé křičí, že Ida vůbec není polská a vyhrála jen díky židovské tematice.