Pavla Palaščáková: Díky, baťko Sašo

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Vláda Viktora Orbána se má co ohánět, aby odmítla vzácnou, ale nechtěnou zahraniční chválu. Jejím autorem je prezident Alexandr Lukašenko, který chce rozšířit vztahy s Maďarskem, jehož obyvatelé prý mají díky současnému dění v zemi k Bělorusku blíž. Agentura Századvég nechodila kolem horké kaše a zeptala se: Souhlasíte s tvrzením, že Maďarsko míří k tomu stát se fašistickým státem? Téměř čtvrtina tázaných tvrdí, že ano.

Více než dvě třetiny se s výrokem neztotožnily, zbytek neví či mlčí. Zajímavé bude srovnání odpovědí po volbách v roce 2014, v nichž zřejmě lidi čeká povinná registrace a strany omezený prostor pro agitaci. Pokud se ovšem ještě někdo bude ptát.

Ruskému vládnoucímu tandemu zase činí potíže neutichající zájem Západu o Pussy Riot. Prezidenta Vladimira Putina média pokárala za to, že do rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o vězněných punkerkách zatáhl téma antisemitismu.

Premiér Dmitrij Medveděv si naběhl jinak. Chtěl potěšit finskou exprezidentku Tarju Halonenovou, které nedávno zemřela kočka, tak jí daroval kotě plemena něvská maškaráda. Finové ale gesto příliš neocenili. V soutěži o pojmenování zvířete, vyhlášené jedním deníkem, vedou návrhy jako Putin, Vladimir, Dmitrij, Brežněv a Stalin, přestože nejde o kocoura. V úvahu tedy spíše připadá rovněž zmiňovaná Pussy.

Inu, ruští lídři by měli vědět, že historická traumata se zbytečně neoživují a poražení o soucit nestojí ani po desetiletích.

Obchod s Ruskem: S Medveděvem přiletěly miliardy